Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Guvernul României a aprobat plata cheltuielilor de cazare şi hrană pentru refugiaţii din Ucraina, aferente primelor 3 luni din 2023. Acestea totalizează 506 milioane lei (aproximativ 101 milioane de euro) şi vor fi achitate integral din bugetul naţional, urmând ca sumele să fie decontate din fonduri europene, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Dan Cărbunaru. Sumele totale, estimate la 200 de milioane de euro pentru 2023, vor fi decontate de către Comisia Europeană. La nivelul Guvernului am făcut deja o serie de demersuri astfel încât, în iunie, România să primească 110 milioane de euro pentru acoperirea cheltuielilor pentru asistența umanitară oferită cetățenilor ucraineni, sumă care se adaugă celor 41 de milioane de euro primiți anul trecut, a spus Cărbunaru.

De la 1 mai, Guvernul a schimbat criteriile de acordare a sprijinului pentru refugiaţi, astfel că banii vor ajunge direct la aceştia, în anumite condiţii, şi nu la persoanele care îi găzduiesc, ca până acum..

 2) Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Suceava Suceava (nordul României) organizează pe 12 mai, la Iulius Mall Suceava, Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Evenimentul va avea loc la aceeaşi dată şi la Casa Germană din Rădăuţi, lPunctul de Lucru din Fălticeni, Centrul de Educaţie Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului şi Casa de Cultură din Vatra Dornei. În spaţiul bursei, alături de angajatorii interesaţi în recrutare de personal, vor fi reprezentate standuri de suport pentru persoanele cu diferite vulnerabilităţi de inserţie pe piaţa muncii: refugiaţi din Ucraina, tineri NEETs – viitori absolvenţi ai promoţiei 2023, persoane cu dizabilităţi, etnici romi. Vor exista un stand pentru cursuri de calificare gratuite pentru persoanele fără venituri şi standuri informative referitoare la angajarea în străinătate.

Tot pe 12 mai Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Tulcea (est) organizează şi ea o Bursa Generală a Locurilor de Muncă. Evenimentul va avea loc în 3 oraşe ale judeţului: Tulcea (foaierul Casei de Cultură a Sindicatelor), Babdag (Centrul Cultural ‘Nicolae Bălăşescu Nifon’ – Casa de Cultură),  Măcin (Punct de lucru).

Evenimentul se adresează persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă sau celor care doresc să se reorienteze profesional spre ocupaţii cu posibilităţi de menţinere a angajării pe termen mediu şi lung, inclusiv persoanelor din Ucraina, şi angajatorilor care pot recruta personal fără intermediari.

 3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.