Boardul Copiilor din România caută noi membri dornici să schimbe lumea

Adolescenții între 12 și 16 ani, din toate zonele țării și din toate mediile, se pot înscrie și participa la procesul de selecție în perioada 9 – 21 mai 2023

BUCUREȘTI, 10 mai 2023. Boardul Copiilor din România se reînnoiește, după ce o parte din membri au împlinit vârsta majoratului. Noii membri vor fi aleși în cadrul unui proces de recrutare derulat de către copii, care începe cu înscrierea într-un formular online. Constituit la inițiativa UNICEF, Boardul Copiilor din România este un grup de copii și adolescenți din întreaga țară, de diferite vârste și cu diferite abilități, provenind din etnii diverse, aflați atât în medii familiale, cât și în sistemul de protecție a copilului.

Boardul Copiilor a fost constituit în 2019, în contextul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, când Guvernul României și UNICEF au colaborat pentru a promova la nivel european, ca o prioritate, dreptul copiilor de a participa la deciziile care îi privesc. În cadrul unor ateliere de lucru, online și offline, copiii din Boardul Copiilor din România au redactat în primele luni ale anului 2019 versiunea preliminară a „Declarației de la București a copiilor din Uniunea Europeană”, un apel urgent adresat Uniunii Europene și statelor sale membre de a se asigura că participarea copiilor devine o prioritate și o realitate.

Copiii și tinerii care vor să facă parte din Board sunt invitați să se înscrie completând formularul online accesibil aici până la data de 21 mai 2023. Încurajăm copiii cu statut de refugiat și care vorbesc limba română, să aplice pentru a deveni parte a Board-ului Copiilor.  UNICEF încurajează de asemenea copiii din medii dezavantajate, copiii care trăiesc în mediul rural sau ai căror părinți sunt plecați la muncă în străinătate să aplice pentru a participa în procesul de selecție a noilor membri.

Copiii din Board promovează drepturile copilului în numeroase evenimente publice organizate de UNICEF și de partenerii săi, participând la dezbateri și susținând discursuri în plenul organizațiilor naționale și internaționale. Printre activitățile și inițiativele în care Boardul Copiilor este implicat se numără consultările realizate prin intermediul platformei U-Report pe diferite teme care îi privesc pe copii; implicarea în Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor din cadrul proiectului „România pentru fiecare copil” atragerea atenției asupra importanței sănătății mintale, mai ales în contextul pandemiei de COVID-19 și a războiului din Ucraina; promovarea educației media în rândul adolescenților, împreună cu UNICEF în România și Centrul pentru Jurnalism Independent; implicarea în procesul de realizare a Analizei Situației Copiilor și Adolescenților din România; implicarea în procesul de creare și implementare a Strategiei pentru protecția și promovarea drepturilor copilului 2022-2027, precum și a Planului Național de Acțiune privind implementarea Garanției pentru Copii; marcarea zilelor internaționale dedicate copiilor, precum 1 Iunie și Ziua Internațională a Drepturilor Copilului.

Mai multe amănunte despre activitatea Boardului Copiilor din România pot fi accesate aici.

Horia: „Boardul Copiilor m-a făcut să realizez ce înseamnă cu adevărat să lupți pentru drepturile tale și să te implici civic. Am învățat lucruri noi, totodată reușind să produc schimbări. De exemplu, pentru că fac parte si din Inițiativa Localități Prietene ale Copiilor, am putut să am o contribuție la nivel local, ajungând să reprezint Consiliul Copiilor Brașoveni într-o ședință de consiliu local, unde am susținut propunerile copiilor pentru bugetul local. Am propus instalarea de echipamente de joacă pentru copii cu dizabilități, propunere care a fost inclusă în bugetul local aprobat, acum lucrând alături de Primărie pentru implementarea acesteia”.

Diana: „Boardul Copiilor m-a ajutat să mă reconectez cu mine, cu pasiuni pe care le-am abandonat pentru o vreme și cu adevăratele mele idealuri. Mi-a dat o voce plină de încredere, demonstrându-mi cât de importantă este implicarea copiilor de fapt. A devenit o familie pe care nu aș fi ghicit că o voi avea și de la care am învățat cum pot fi eu’ în totalitate. Cel mai important aspect este că mi-a oferit siguranța că viitorul este cu adevărat pe mâini bune, mai ales datorită implicării active a copiilor în diverse procese decizionale, cruciale pentru dezvoltarea noastră”.

Andrei:Boardul Copiilor mi-a oferit posibilitatea de a-mi da seama ce îmi doresc cu adevărat să fac în viitor – să lupt pentru DREPTATE, pentru EGALITATE, pentru drepturile fiecărui copil. Acest Board m-a ajutat chiar să-mi descopăr anumite pasiuni. 

Dincolo de toate acestea, prin prisma acestui Board al Copiilor, am cunoscut oameni de calitate, oameni de la care ai cu adevărat ce învăța și am descoperit tineri cu o gândire incredibilă, tineri care cu siguranță vor schimba lucrurile în bine. Sunt recunoscător că fac parte din Boardul Copiilor!”.

După închiderea înscrierilor, toate aplicațiile vor fi evaluate de actualii membri ai Boardului, care vor alege, la sfârșitul unui proces de selecție obiectiv, un număr de 15 noi colegi. Ulterior, noii membri vor avea parte de formare pe teme precum drepturile copilului, comunicare, advocacy, scrierea și livrarea discursurilor, precum și alte teme de interes pentru ei.

 

Despre UNICEF

UNICEF este prezent în România și în alte 190 de țări și teritorii pentru a promova supraviețuirea și dezvoltarea copiilor din perioada copilăriei mici până la adolescență. În România, UNICEF lucrează  împreună cu actori cheie precum Guvernul, Parlamentul, autorități locale, societatea civilă, sectorul privat, parteneri naționali și internaționali și mass media pentru a asigura accesul tuturor copiilor la educație timpurie de calitate și la școală, pentru protejarea adolescenților și monitorizarea drepturilor copilului, pentru protecție socială și pentru mobilizarea de resurse în beneficiul copiilor. Pentru mai multe informații despre UNICEF și activitatea sa, vizitați https://www.unicef.org/romania/ro.

Urmăriți UNICEF în România pe Facebook și Instagram.