Federațiile sindicale din învățământ au anunțat un marș de protest în Bucureşti

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Angajații din învățământ ies din nou în stradă. Federațiile sindicale anunță că de la ora 11:00 va avea loc un marș de protest, care va porni din Piața Victoriei și se va încheia în fața Palatului Parlamentului. Care sunt nemulțumirile ni le spune corespondentul RRA Costi Dumăscu.
Reporter: Cele mai mari federații sindicale din educație – „Spiru Haret”, FSLI și „Alma Mater” – spun că peste 15.000 de membri din întreaga țară vor participa la marșul de protest organizat miercuri în capitală. Nemulțumirile aparțin tuturor angajaților implicați în funcționarea unităților de învățământ, profesori și învățători și personalul nedidactic și cel didactic auxiliar. Într-un comunicat emis de cele trei federații sindicale care reprezintă interesele a peste 350.000 de salariați din învățământ, se cere majorarea salariilor cadrelor didactice în conformitate cu importanța socială a muncii prestate și în mod progresiv, iar salariul profesorului debutant să fie cel puțin egal cu cel mediu brut pe economie. Oamenii vor indexarea anuală a salariilor cu rata inflației și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar și nedidactic, plus acordarea sporurilor pentru condiții de muncă personalului din învățământ. Sindicaliștii mai cer să li se dea drepturile prevăzute de lege și în contractele colective de muncă, adică decontarea navetei, plata indemnizației de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar și compensarea în bani a concediului neefectuat. În plan general, ei solicită creșterea anuală a investițiilor în învățământ pentru îmbunătățirea bazei materiale și a infrastructurii. Federațiile sindicale subliniază că în această perioadă are loc un referendum privind declanșarea grevei generale. S-a înaintat pentru prima oară și o dată: 22 mai.
Realizator: Protestul de miercuri al angajaților din învățământ aduce și restricții rutiere. Poliția Capitalei anunță că de la ora 10:00 în Piața Victoriei se va asigura spațiu pentru reunirea manifestanților, iar după pornirea sindicaliștilor în marș nu va permisă circulația rutieră pe prima bandă de pe traseul anunțat spre Palatul Parlamentului, prin Calea Victoriei și bulevardul Națiunile Unite./abranescu/ilapadat

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (10 mai)