Adolf Eichmann

Context

Pe data de 19 martie 1906, în Solingen, Germania, s-a născut Adolf Eichmann, politician și membru al partidului nazist. După ce regimul nazist s-a prăbușit, acesta a fugit în America Latină. În 1960, serviciile de informații ale Israelului l-au identificat într-o fabrică Mercedes-Benz, sub denumirea: Ricardo Klement. El a fost audiat și condamnat la moarte prin spânzurare în Tel Aviv, pe data de 31 mai 1962.

Viața unui politician nazist

Eichmann s-a alăturat partidului nazist în aprilie 1932 și a crescut ierarhic treptat. Înainte de a intra în partidul nazist, el a lucrat în Austria, la o companie de exploatare a petrolului. În momentul în care criza economică a lovit Europa, el și-a pierdut locul de muncă. A fost cooptat de Heinrich Himmler în trupele SS, în 1932. Din poziția de membru al SS, el s-a înscris la școala de pregătire a cadrelor militare, la Lechfeld. Din ianuarie până în octombrie 1934, a fost atașat unității militare din Dachau și ulterior a primit un post interior în SS Sicherheitsdienst, în Berlin. În SS Sicherheitsdienst, el s-a ocupat de probleme evreiești și ulterior, a fost trimis la Viena, după anexarea Austriei la Germania, în 1938, să aresteze evreii din Viena. În 1939, el a fost trimis la Praga, unde a avut aceeași misiune ca cea din Viena.

În 1942, într-o casă din regiunea Wannsee din Berlin, oficialii naziști au luat decizia de a pune în aplicare politica „soluției finale” , în legătură cu evreii. Eichmann a fost cel care a coordonat detaliile legate de transportul evreilor către lagărele de concentrare și pus la punct un sistem de recunoaștere și triere a acestora. La finalul războiului, Eichmann a fost capturat de o câțiva soldați ai Statelor Unite și a fost întemnițat, însă în 1946, acesta a evadat și s-a refugiat în Germania. Aici a trăit sub un nume fals pentru câțiva ani. Alături de familie, el a părăsit Germania și a mers către Argentina, prin ruta Austria-Italia. În Argentina, acesta s-a stabilit sub o identitate falsă din 1958. Numele lui a fost Ricardo Klement.

Din 1949, serviciul secret al statului Israel a fost fondat. Mossadul, serviciul secret al statului Israel, a primit misiunea de a identifica toți criminalii de război care au luat parte la procesul de exterminare a evreilor. În 1960, pe 11 mai, o unitate operativă a Mossad l-a identificat pe Eichmann lângă Buenos Aires, iar nouă zile mai târziu, acesta a trecut granița, fără știința autorităților argentiniene, alături de cei din Mossad și a fost dus în Israel. Lucrul care l-a dat de gol pe Eichmann a fost faptul că, el și-a schimbat numele, dar soția și copiii lui nu. La scurtă vreme după aducerea lui în Israel, între Israel și Argentina a început un scandal diplomatic, cu privire la operațiunea Mossad de pe teritoriul său, de care guvernul Argentinei nu a avut cunoștință.

Guvernul Israelului a organizat rapid un proces, întrucât alte state Europene au dorit să se organizeze un proces internațional, însă statul Israel a insistat să fie judecat la Tel Aviv. În timpul procesului, la faza audierii, Eichmann a declarat că a fost interesat mai mult de evrei, decât de arabi, motiv pentru care el s-a abonat la periodicele referitoare la istoria evreilor și a citit literatura de specialitate, alături de lucrări scrise de sioniști. El a declarat că nu a citit „Mein Kamph”, dar a citit Theodor Herzl. În acest fel, Eichmann a încercat să construiască o justificare pentru politicile la care el a luat parte. S-a autodescris ca fiind un simplu funcționar care doar a urmat ordinele. A justificat ca doar s-a supus legislației naziste, întrucât nu a putut face nimic împotrivă, deoarece poziția sa de birocrat, a fost prea mică în aparatul politic.

Într-o altă faza a procesului, acuzatorii au adus înregistrări cu persoanele care și-au pierdut viața în lagărele concentrare, alături de înregistrări cu țipetele din camerele de gazare. Aceste înregistrări au fost preluate din arhiva lagărelor de concentrare. Eichmann a declarat în momentul în care aceste înregistrări au fost puse: „Am fost înspăimântat. Nervii mei nu sunt destul de tari pentru a suporta asta. Nu pot asculta asemenea lucruri fără să nu mă afecteze”.

Finalul procesului

Procesul lui Eichmann a durat până pe 15 decembrie 1961, când a fost găsit vinovat și condamnat la moarte prin spânzurare. Acesta a reprezentat singura sentință de acest fel pe care statul Israel a pus-o în aplicare vreodată.

(Autor: Alexandru Balaci)

 

Bibliografie

https://www.britannica.com/biography/Adolf-Eichmann

https://historia.ro/sectiune/general/cum-a-fost-capturat-adolf-eichmann-579872.html

https://www.theguardian.com/commentisfree/2011/aug/29/hannah-arendt-adolf-eichmann-banality-of-evil

https://aeon.co/ideas/what-did-hannah-arendt-really-mean-by-the-banality-of-evil