Volodimir Zelenski și-a început vizita oficială la Roma

Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski se află la Roma, unde se va întâlni cu Papa Francisc, dar şi cu şeful statului italian, Sergio Mattarella şi premierul Giorgia Meloni. Ulterior, liderul de la Kiev se va deplasa la Berlin.

Reporter: De la începutul conflictului ruso-ucrainean, aceasta este prima călătorie a lui Volodimir Zelenski în Italia, care are loc în vreme ce la Vatican, așa cum a anunțat Papa Francisc în urmă cu două săptămâni, se lucrează la o misiune pentru pace între cele două țări.

Orele întâlnirilor liderului de la Kiev nu sunt cunoscute din motive de securitate. Se știe numai că se va deplasa cu un elicopter la Președinție pentru a discuta cu șeful statului, Sergio Mattarella, la Guvern, pentru a se revedea cu premierul Giorgia Meloni și la Vatican, pentru audiență privată cu Suveranul Pontif.

Pe parcursul întregii zile, traficul aerian pe deasupra capitalei italiene este interzis, la fel ca folosirea dronelor. Până la plecarea lui Zelenski din Roma, se vor efectua o serie de controale în zonele prin care va trece coloana oficială, în vreme ce fluviul Tibru și parcurile vor fi păzite.

Dispozițiile de securitate includ, de asemenea, desfășurarea de unități speciale care vor sprijini personalul care îl însoțește deja pe președintele ucrainean în timpul deplasărilor sale și al întâlnirilor programate./apostelnicu/dsirbu

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 13 mai