Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 6.700 de cetăţeni ucraineni s-au angajat în România de la începutul războiului, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi. Potrivit acestuia erau înregistrate 7.975 contracte active ale cetăţenilor ucraineni, dintre care 6.774 sunt contracte care au data de început 24 februarie 2022 sau mai recentă.

Dintre persoanele refugiate din Ucraina, cele mai multe, 1.613, au fost angajate în industria prelucrătoare. Alţi 1.061 de ucraineni şi-au găsit locuri de muncă în domeniul construcţiilor, în timp ce 681 desfăşoară activităţi de comerţ. În ceea ce priveşte repartizarea pe judeţe, cei mai mulţi refugiaţi, 2.833, lucrează în Bucureşti, 427 în Timiş (vest) şi 421 în Bistriţa Năsăud (nord-vest).

 

2) În contextul Anului Culturii Ucrainene în Republica Moldova, 2023, la Biblioteca Națională din Chişinău s-au desfășurat în perioada 10-12 mai Zilele Culturii Ucrainene informează MOLDPRES. Pe 10 mai, la Biblioteca Națională a Moldovei a avut loc o vizită de studiu a reprezentanților Bibliotecii Naționale Științifice din Odesa. Evenimentul a cuprins discuții profesionale cu specialiști din ambele biblioteci.

Pe 11 mai a fost inaugurată expoziția-eveniment „Ucraina: între pace și război” (din colecțiile Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova). Expoziția a cuprins peste 200 de publicații (monografii, albume, publicistică, publicații periodice), sistematizate în compartimente ce redau trecutul zbuciumat al Ucrainei; personalități marcante ucrainene; drumul către Independență; patrimoniul, cultura și arta ucraineană; relații moldo-ucrainene; destinul Ucrainei contemporane; viitorul european al Ucrainei; războiul din Ucraina; solidaritatea europeană în acțiune. În cadrul evenimentului a fost făcută o donație de carte din partea Bibliotecii Naționale Științifice din Odesa.

În aceeași zi au fost lansate cărți traduse în limba română din ucraineană, apărute la Editura ”Cartier”: Serhii Jadan „Anarhia în UKR”, „Internat”, „Jazz în Donbas”; Yuri Andrukhovych „Rekreatsii”. Moderatorul evenimentului a fost scriitorul Emilian Galaicu-Păun, redactor-șef al Editurii ”Cartier”. Pe de altă parte, Sala Arte și Hărți a găzduit prezentarea cărții “Borș ucrainean” și o întâlnire cu autorul, Piotr Pogorzelski. Tot aici a avut loc un atelier de creație pentru copii, organizat de Institutul Polonez. Zilele Culturii Ucrainene s-au încheiat pe 12 mai cu o masă rotundă cu genericul „Valorile care ne unesc”, la care au participat specialiști ai instituției și ai Bibliotecii Naționale Științifice din Odesa.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.