Proiectele legilor educaţiei intră în dezbaterea comisiilor de specialitate de la Senat

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Proiectele legilor educaţiei intră, astăzi, în atenţia comisiilor de specialitate din Senat pentru avize, iar, de mâine, vor avea loc dezbateri în Comisia pentru învăţământ. Votul final pentru pachetul de legi privind educaţia este aşteptat la Senat peste două săptămâni. Modificările aduse în Camera Deputaţilor sunt susţinute de partidele din coaliţia de guvernare, care afirmă că noile măsuri vor reforma sistemul educaţional. De cealaltă parte, reprezentanţii opoziţiei consideră că problemele din învăţământ nu vor fi rezolvate odată cu adoptarea acestor legi.
Reporter: Alina Stănuţă – Senatorii din Comisia pentru învățământ au la dispoziție patru zile, de marți până vineri, pentru a întocmi raportul la legile educației. Votul final în plenul Senatului este programat pe 22 mai, potrivit calendarului stabilit de conducerea Senatului. Din opoziție, USR reclamă însă graba cu care senatorii puterii vor să treacă legile prin Senat, ca for decizional, și spun că o adoptare rapidă a unor documente de o asemenea complexitate ar aduce deservicii educației. De cealaltă parte, ministrul de resort, Ligia Deca, declara recent, la adoptarea legilor în Camera Deputaților, că acestea reprezintă un proiect ambițios, cu măsuri de reformare a sistemului educațional, iar amendamentele adoptate vizează probleme importante pentru învățământul din România:
Ligia Deca: Prevenirea și combaterea abandonului școlar, combaterea analfabetismului funcțional, implementarea unei educații centrate pe copil, pe elev, pe tânăr, asigurarea siguranței în unitățile de învățământ, o mai bună pregătire a cadrelor didactice și sprijinul lor și respectarea normelor de etică și deontologie.
Reporter: Opoziția critică documentele și spune că măsurile anunțate nu răspund problemelor pe care le are sistemul de învățământ și reprezintă un eșec al proiectului „România educată”. Se așteaptă ca și la Senat să fie depuse sute de amendamente. Există deja și o petiție depusă din partea „Declic”, semnată de 35.000 de oameni, prin care se solicită Senatului includerea cursurilor de prim ajutor în legile educației. Printre amendamentele adoptate la Camera Deputaților se numără monitorizarea cu camere video în sălile de clasă, cu acordul părinților, sancțiuni graduale pentru elevii cu abateri disciplinare, pornind de la mustrare scrisă până la exmatriculare, sau ore online pentru elevii bolnavi prin Programul „Şcoala din spitale”. De asemenea, religia va fi materie opțională la examenul de Bacalaureat de la profilul uman./lcoman/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (15 mai)