Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Aproape 4 milioane de refugiaţi ucraineni beneficiază, în acest moment, de protecţie temporară în Uniunea Europeană, arată ultimele date Eurostat. Cei mai mulţi dintre ei, aproximativ 27%, se află în Germania; în timp ce în alte ţări numărul lor scade, în România creşte. Corespondentul Radio România la Bruxelles, Bogdan Isopescu, a transmis că din cei 3,9 milioane de ucraineni, cei mai mulţi se află în Germania (peste un milion), în Polonia (aproape un milion) şi în Cehia (325.000). Cifrele se referă la momentul 31 martie şi există o scădere cu 3% a numărului de refugiaţi înscrişi în sistem faţă de luna februarie. Cea mai mare scădere s-a înregistrat în Cehia, Suedia şi Polonia, în timp ce în Germania, Italia şi în România numărul lor a crescut. În România, spre exemplu, în luna martie a fost înregistrată o creştere a numărului de refugiaţi ucraineni cu 6.640 de persoane. Raportat la populaţia autohtonă, cea mai mare pondere a refugiaţilor se află în Cehia, aproape 40 la mia de locuitori, în Estonia, aproape 28 la mie, urmată de Polonia, Lituania şi Bulgaria, iar la nivel european, ponderea acestora este de 8,7 la mia de locuitori. Conform aceloraşi date, cetăţenii ucraineni reprezintă 98% din numărul total al persoanelor care beneficiază de protecţie temporară în Uniunea Europeană. 47% sunt femei, 35% sunt copii, iar 18% bărbaţi.

2) George Teşeleanu, preşedinte Clubului Sportiv Pantheon din Constanţa, sud-estul României, a fot premiat de Federaţia Internaţională de Judo în timpul Campionatelor Mondiale de la Doha, Qatar. Placheta a fost acordată pentru eforturile depuse în dezvoltarea judo-ului la nivel mondial, dar mai ales pentru contribuţia adusă, în nume personal şi în numele CS Pantheon Constanţa, la proiectul de ajutorare a copiilor ucraineni practicanţi de judo şi refugiaţi în România din calea războiului.

În 2022, la scurt timp după izbucnirea conflictului din Ucraina, prin sprijinul acordat de Clubul Sportiv Pantheon, Constanţa a devenit a doua casă pentru câteva sute de copii ucraineni practicanţi de judo, care s-au refugiat pe litoralul românesc. Pe lângă faptul că au găsit un loc unde să doarmă şi să aibă parte de o masă caldă, ei au beneficiat şi de cele mai bune condiţii pentru a-şi putea continua pregătirea în judo la standarde înalte de performanţă. În cursul anului trecut George Teşeleanu s-a întâlnit cu preşedintele Federaţiei Ucrainene de Judo, care şi-a exprimat recunoştinţa pentru sprijinul pe care judoka din Ucraina l-au primit la Constanţa pe durata şederii lor din cauza invaziei ruse.

 

3) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.