Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Peste 25.000 de persoane au participat la Bursa generală a locurilor de muncă, organizată în numeroase oraşe din România. La eveniment au fost prezente peste 2.000 de firme care au selectat 9.000 de persoane  pentru angajare. Alte 350 de persoane au fost angajate pe loc, cele mai multe ca muncitori necalificaţi, confecţioneri îmbrăcăminte, lucrători comerciali, agenţi de securitate sau şoferi. În topul judeţelor cu cele mai multe angajări pe loc se află Botoşani (nord), Neamţ (nord-est), Constanţa (sud-est), Iaşi (nord-est) şi Maramureş (nord). La bursă şi-au căutat un loc de muncă inclusiv refugiaţii ucraineni. Unii dintre aceştia au declarat că locuiesc în România de mai mult de un an, au copii care merg la şcoală sau la grădiniţă şi îşi caută loc de muncă pentru că au nevoie de bani şi vor să stea în România, dar nu aşteaptă să le dea cineva ceva. Sper să găsesc un loc de muncă dintre cele pentru ucraineni, pentru că nu cunosc româna şi nu am experienţă, a declarat o altă persoană refugiată.

Circa 700 de locuri de muncă vacante au fost oferite de Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud (nord-vest). S-au prezentat 450 de persoane, inclusiv cetăţeni ucraineni. Dintre acestea, 29 au fost selectate în vederea încadrării ulterioare în muncă

În judeţul Tulcea, sud-est, au fost oferit 539 de locuri de muncă vacante. Din cei 609 participanţi au fost selectaţi în vederea încadrării 245 de persoane. Au participat şi 5 cetăţeni ucraineni, care au solicitat locuri de muncă de inginer IT, inginer geodez şi ajutor bucătar. Cetăţenii ucraineni au fost puşi în legătură cu angajatorii locali şi au primit informaţii privind programele de formare profesională pentru creşterea şi diversificarea competenţelor profesionale, dar şi informaţii despre locuri de muncă vacante din judeţ sau din UE/Spaţiul Economic European. Dintre cele 5 persoane din Ucraina, o persoană a fost selectată în vederea încadrării în muncă.

În judeţul Prahova (sud) au fost 825 de locuri de muncă. Au participat 1.125 persoane, incluzînd şomeri, tineri, refugiaţi ucrainieni şi persoane private de libertate.

Aproape 2.000 de persoane au participat la Târgul Locurilor de Muncă la Timişoara (vest). Circa 1.000 de persoane au fost selectate şi urmează să participe la probele de interviu. În Timiş au fost înregistrate, la finalul lunii aprilie, 3.600 de locuri de muncă vacante. De asemenea, 124 de refugiaţi ucraineni sunt în evidenţele Agenţiei Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă, dintre care 48 sunt angajaţi.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.