Încheiem primăvara cu o premieră radiofonică

Teatrul Național Radiofonic prezintă, în premieră, producţia Insula, scenariu radiofonic de Cezarina Udrescu, după piesa de teatru Insula, actele I și II de Mihail Sebastian, actul III de Radu Macrinici, cu inserturi din Cartea Ecclesiastului. Regia artistică: Cezarina Udrescu. Spectacolul se va difuza, în premieră radiofonică, în trei părți, la Radio România Actualități, în perioada 29 – 31 mai, de la ora 23:05.

În distribuţie: Gelu Nițu, Mircea Rusu, Nicoleta Lefter, Andrei Sabău, Dan Condurache, Coca Bloos, Mihai Bisericanu, Ștefan Velniciuc, Mădălina Anea, Matei Constantin, Marcelo Cobzariu, Daniel Tudorică. Regia de montaj: Dana Lupu, Bogdan Golovei şi Robert Vasiliţă. Regia de studio: Milica Creiniceanu. Regia muzicală: Stelică Muscalu. Regia tehnică: Codrin Lazăr. Redactori: Crenguţa Manea, Domnica Ţundrea şi Irina Zlotea.

Selecţiuni din spectacolul Insula vor putea fi audiate, în avanpremieră, în cadrul unei audiţii cu public, miercuri, 24 mai, de la ora 15:00, la Muzeul Național al Literaturii Române, str. Nicolae Creţulescu nr. 8 (în spatele Bisericii Albe) din Bucureşti. Intrarea este liberă, în limita locurilor disponibile.

Există autori care nu mai au nevoie de prezentare, între aceștia fiind și Mihail Sebastian (18 oct. 1907 – 29 mai 1945). Opera lui este una fundamentală pentru cultura română, iar dramaturgia sa, una esențială pentru teatrul românesc. Insula este ultima piesă scrisă de autor, neterminată din cauza fatalului accident de mașină, care i-a frânt destinul la doar 38 de ani. În 2018, Teatrul Naţional din Bucureşti lansa un concurs de dramaturgie, pentru această piesă neîncheiată, concurs în cadrul căruia autorii interesați au imaginat un al treilea act, continuarea celor două scrise de către Sebastian, de fapt un posibil final al textului. Ideea proiectului radiofonic s-a născut firesc, la inițiativa colegei noastre Crenguţa Manea, iar regizoarea Cezarina Udrescu a preferat varianta reputatului dramaturg Radu Macrinici. Aşa a luat naştere scenariul radiofonic alcătuit de Cezarina Udrescu, care potenţează virtuțile textului lui Mihail Sebastian, sintetizând scenele, șlefuind dialogurile, păstrând esențialul și propunând interesante rezolvări sonore acestei opere de o actualitate surprinzătoare. Veridice, atunci și acum, în imaginarul autorului și în realitatea ascultătorului, personajele Insulei trăiesc izolarea, convieţuirea în situaţii impuse, atacuri armate şi tumultul interior al omului constrâns de istorie și de cei din jur. În plus, pasajele din Cartea Ecclesiastului învăluie ca un liant întâmplările, trag concluzii și îndeamnă la meditație.

Radu Macrinici, unul dintre cei mai importanți dramaturgi români contemporani, completează în chip insolit, prin cel de al treilea act, piesa lui Mihail Sebastian. El alege să amplifice absurdul, răsturnând valorile cunoscute, accentuând starea de imprevizibilitate și de nesiguranţă, trasate în textul original. Radu Macrinici ne-a declarat: „Acceptând să scriu ultimul act al piesei Insula, celebrul text rămas neîncheiat al lui Mihail Sebastian, am fost preocupat nu atât de continuarea poveștii, cât mai ales de a rămâne fidel scriiturii și spiritului în care piesa a fost scrisă, tentativă complicată și incredibil de provocatoare, chiar și pentru un dramaturg experimentat. Dacă am reușit sau nu, rămâne ca publicul ascultător să hotărască. Cât privește părerea pe care ar fi avut-o Mihail Sebastian despre această încercare, ei bine, aceasta o voi afla ceva mai târziu.”

Regizoarea Cezarina Udrescu este deținătoarea a două premii pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic, distincții câștigate la Gala Premiilor UNITER. Calitatea montărilor sale sonore ține de fineţea observaţiei psihologice, de simţul nuanţelor și de ideile profunde despre natura umană. Cezarina Udrescu izbutește totdeauna să confere unui spectacol radiofonic ritmul şi dinamica potrivite, valorificându-i inspirat viziunea asupra vieţii, subliniind virtuţile limbajului teatral, ce ţin de evoluţia conflictului şi a relaţiilor dintre personaje. Din acest punct de vedere, distribuția spectacolului Insula adună personalități actoricești de marcă, actori din generații diferite, ale căror voci bine individualizate au reuşit să anime în chip sugestiv universul spectacolului radiofonic.

Regia muzicală a lui Stelică Muscalu şi regia tehnică semnată de Codrin Lazăr susţin dialogurile, echilibrează ideile și secvențele spectacolului, conferindu-le, de la caz la caz, energie, umor, dramatism, spirit filosofic, profunzimi de sorginte metafizică.

Spectacolul radiofonic Insula, în regia Cezarinei Udrescu, reprezintă un proiect teatral de prestigiu, o producție sonoră de o profundă umanitate, un demers radiofonic sensibil și sugestiv și, fără îndoială, un pariu artistic câștigat.

RADOR (22 mai 2023)