Băncile vor trebui să emită noi grafice de rambursare, afirmă ANPC

„Radiojurnal” – Realizator: Ciprian Sasu – Băncile vor trebui să emită noi grafice de rambursare, unde valoarea principalului la creditul datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale pe întreaga perioadă de creditare, afirmă directorul general al Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor, Paul Anghel. De asemenea, președintele instituției, Horia Constantinescu, a precizat că a semnat deja ordinele de încetare a practicilor înșelătoare pentru cele 11 bănci amendate anterior, la care ratele erau compuse în primii ani de rambursare, în principal din dobândă. El a adăugat că alte opt bănci urmează să fie sancționate pentru modul în care calculează ratele la credite. În plus, ANPC a sesizat și Consiliul Concurenței cu privire la ceea ce a numit atitudinea cartelară a unor bănci.
Horia Constantinescu: Ne dăm seama că toată această situație, ușor de prevăzut la momentul acordării creditului de către instituțiile financiar-bancare, ar fi putut proteja consumatori cărora aparent li s-a făcut un bine, oferindu-li-se o variantă de acordare a împrumutului în niște condiții pe care am convingerea că aceștia nu le-au înțeles. Românii ce pot rambumbursa în mod corect creditele fără a se exercita asupra lor astfel de presiuni, să ia credite, iar cei care nu-și permit să știe că au de depus diligențe să o facă într-un moment sigur pentru cei 30 de ani.
Realizator: Asociația Română a Băncilor contrazice ANPC și susține că acest mod de calcul este prevăzut în legislația română de la începuturile reglementării activității de creditare./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (25 mai)