Marele premiu Palme d”Or de la Cannes a fost acordat filmului „Anatomy of a fall” al regizoarei franceze Justine Triet

Marele premiu Palme d’Or al celei de-a 76-a ediții a Festivalului de Film de la Cannes, atribuit de juriul prezidat de Ruben Ostlund, a fost câștigat de pelicula ”Anatomie d’une Chute” în regia franţuzoaicei Justine Triet. Filmul este o dramă de familie plasată pe fundalul Alpilor francezi. Protagonista, Sandra, este o scriitoare germană care locuiește într-o cabană de munte împreună cu soțul său Samuel și cu fiul lor, Daniel, în vârstă de unsprezece ani. Samuel este găsit mort, îngropat în zăpadă chiar în fața casei sale. Anchetatorii bănuiesc că s-ar putea să nu fie o sinucidere și decid să investigheze, ajungând să o incrimineze pe soție.
Celelalte premii
Premiul juriului de la Cannes a fost acordat filmului ”Les Feuilles mortes” al finlandezului Aki Kaurismäki, în timp ce premiul pentru regie îi revine francezului de origine vietnameză Tran Anh Hung pentru ”La passion de Dodin Bouffant”, un film foarte academic despre gastronomie și arta de a trăi, cu Juliette Binoche și Benoît Magimel.
Grand Prix a fost acordat peliculei „The zone of interest” a britanicului Jonathan Glazer, care povestește viața de zi cu zi a unei familii germane care trăiește lângă lagărul nazist de la Auschwitz, în timpul celui de-al Doilea Război Mondial.
Premiul pentru cel mai bun scenariu la Cannes 2023 i-a fost decernat lui Sakamoto Yuji, un scenarist originar din Osaka, pentru filmul Monster de Kore-Eda Hirokazu.
Premiul Camera d’or pentru cel mai bun film de debut a fost câștigat de Ben Trong Vo Ken Vang (”L’arbre aux papillons d’or”) de Thien An Pham, prezentat în Quinzaine de cineastees. Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină îi revine lui Merve Dizdar pentru rolul din filmul ”About dry glasses” de Nuri Bildge Ceylan, în timp ce Koji Yakusho, cu rolul din filmul „Perfect Day” de Wim Wenders, a luat premiul pentru cea mai bună interpretare masculină. (www.euronews.it – 28 mai)/cpaunel/rcostea