THE OBSERVER: The Observer* despre Moldova – Rishi Sunak are ocazia să demonstreze importanța Marii Britanii

Reuniunea din această săptămână a Comunității Politice Europene reprezintă o ocazie pentru a primi fosta republică sovietică în blocul occidental

THE OBSERVER (Marea Britanie), 28 mai 2023 – Pentru a se face auzită în sfera europeană din care s-a autoexilat cu atâta nesăbuință acum trei ani, Marea Britanie are nevoie de toți prietenii de care poate dispune. În această săptămână, cursa post-Brexit tot mai disperată pentru ca țara să-și câștige importanța și influența îl va aduce pe Rishi Sunak în Moldova, o fostă republică sovietică săracă, având mai puțin de 3 milioane de locuitori, înghesuită între Ucraina și România, pe care mulți britanici ar putea-o localiza cu greu fără ajutorul motorului Google Maps.
Sunak va participa la cel de-al doilea summit anual al Comunității Politice Europene (CPE – EPC), la care mai sunt invitați alți 46 de lideri din diverse țări. Ironia face ca CPE să fie ideea lui Emmanuel Macron, președintele Franței și ‚demonul’ conservatorilor susținători ai Brexitului. În afara statelor din UE, evenimentul reunește și țări cărora li s-a respins aderarea la UE, precum Turcia și Serbia, dar și țări, precum Regatul Unit și Norvegia, care nici nu doresc aderarea.
Reuniunea va căuta să găsească o poziție comună asupra unor probleme legate de securitate, climă și energie. Dar pentru Moldova și pentru președinta ei, Maia Sandu, prezența încurajatoare a atâtor lideri importanți din străinătate la Chișinău, capitala țării, reprezintă un moment care trezește mari speranțe la nivel național. Evenimentul reinstalează pe hartă Moldova, pe vremuri Basarabia, într-un moment critic. El este totodată de importanță simbolică și pentru Marea Britanie și pentru Occident. Motivul se poate rezuma la un singur cuvânt: Rusia.
Când, anul trecut, Vladimir Putin a reușit să invadeze Ucraina, cei mai mulți au crezut că trupele sale vor trece prin Transnistria, o regiune separatistă din Moldova, controlată de forțe proruse, și vor captura și restul țării. În februarie, a fost descoperit un complot având drept scop înlăturarea guvernului Sandu. Rusia a transmis obișnuitele sale dezmințiri.
Nu există nicio îndoială că Moldova rămâne o țintă rusească.
Și asta mai ales din cauză că, la fel ca ucrainenii, mulți moldoveni își văd viitorul în Uniunea Europeană. Sandu a dat totodată de înțeles că s-ar putea renunța la tradiționala neutralitate a țării în favoarea aderării la o “alianță mai mare” – respectiv, NATO, cu care țara deja cooperează. Aceste aspirații chiar au precedat invazia din Ucraina. Atitudinea agresivă a lui Putin a accelerat în mare măsură direcționarea spre Vest.
În luna iunie a anului trecut, UE i-a oferit Moldovei statutul de candidat, alocând milioane de euro prin diverse împrumuturi și ajutând-o să-și reducă dependența de gazele rusești. Dar data începerii negocierilor de aderare rămâne încă de stabilit. Duminica trecută, 75.000 de oameni s-au alăturat Maiei Sandu la Chișinău, cerând aderarea deplină la UE. “Ne-am adunat aici ca să spunem cu glas tare, cu încredere și cu mândrie că moldovenii sunt europeni!”, a subliniat ea.
S-ar putea ca acest nedisimulat entuziasm față de Europa să-l cam împiedice pe Sunak să-și impună prezența, dar el trebuie să rămână atent. Mitingul a readus în memorie demonstrațiile de pe Euromaidanul de la Kiev, din 2013, când ucrainenii au ales UE în detrimentul Moscovei. Această respingere democratică a dus direct la prima invazie a Rusiei, din anul următor. Putin s-a plâns atunci de niște presupuse amenințări din partea NATO și de intrarea Occidentului în “împrejurimile de odinioară” ale Rusiei. Acum el face asta din nou, în cazul Moldovei.
Maia Sandu se confruntă cu o opoziție fără scrupule, sprijinită de Kremlin și cu o minoritate prorusă zgomotoasă. Ea avertizat că țara sa este vulnerabilă în fața acțiunilor destabilizatoare ale rușilor, în fața sabotajelor, a dezinformării și a altor tentative de influențare. Prezentă la miting alături de ea, președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, a susținut că UE va primi Moldova “cu brațele și cu inimile deschise”.
Este o promisiune ce trebuie respectată, și chiar cât de curând. Moldova se află în prima linie a confruntărilor Occidentului cu Rusia. Țara a fost lovită de rachete și amenințată cu o schimbare a regimului. Lui Putin nu trebuie să i se permită să-și întindă otrava și acolo. Dacă Sunak se dorește util, atunci el trebuie să demonstreze sprijinul Marii Britanii față de această etapă vitală de integrare europeană, oferind asistență în materie de securitate și ajutoare. Cine știe? Poate că el și-ar putea recâștiga niște prieteni.(Editorial)
*)The Observer este numele ediției de weekend a ziarului The Guardian
https://www.theguardian.com/commentisfree/2023/may/27/observer-view-on-moldova-britain-must-join-eu-against-russian-threat
Traducerea: Alexandru Danga