Greva din educaţie continuă

Greva din educaţie continuă şi astăzi, după ce sindicatele s-au declarat nemulţumite atât de negocierile cu Guvernul, cât şi de discuţiile cu preşedintele Klaus Iohannis. Oferta făcută de Executiv cu prime de 4.000 lei a fost respinsă, însă liderii sindicali consideră că propunerea preşedintelui Klaus Iohannis are potenţial de a detensiona conflictul, aşa că o vor discuta cu colegii din teritoriu. Astfel, o decizie privind soarta protestului ar urma să fie luată în zilele următoare. Între timp, înscrierile la bacalaureat au fost prelungite până pe 9 iunie. Cătălina Creţu relatează.
Reporter: Cătălina Creţu – Zeci de mii de profesori și personal nedidactic au ieșit din nou în stradă la București și în alte mari orașe din țară, cerându-le guvernanților salarii mai mari și investiții în educație. În Capitală, din Piața Victoriei, sindicaliștii au mers la Palatul Cotroceni, unde au discutat cu președintele Klaus Iohannis. Acesta le-a spus protestatarilor că le înțelege îngrijorările și solicitările, dar a subliniat că rezolvarea blocajului din educație și finalizarea grevei sunt cruciale pentru buna desfășurare a anului școlar și pentru menținerea stabilității în sistemul educațional. În aceste condiții, șeful statului s-a declarat dispus să gireze un acord politic semnat de toate partidele aflate la guvernare, prin care să se asigure că noua grilă de salarizare va respecta doleanțele angajaților din educație.
Anton Hadăr, liderul Federației Naționale Sindicale ‘Alma Mater’: Faptul că președintele a ținut să se facă acest acord și sub semnătura sa e un element în plus, certificarea faptului că legea salarizării noastre va fi realizată exact cum a scris în Legea educației, pornind de la salariul mediu pe economie.
Reporter: Protestele angajaților din educație au fost și în marile orașe. Sute de manifestanți au fost pe esplanada din fața Prefecturii Galați, iar corespondenta RRA, Maria Măndiță, a stat de vorbă cu unii dintre ei.
-: S-a înțeles greșit mesajul nostru că ne interesează doar partea salarială, luptăm pentru o legislație corectă.
-: Vreau traiul acela decent garantat de Constituția România. Trăim numai în datorii.
Reporter: Între timp, Ministerul Educației a anunțat prelungirea perioadei în care se pot încheia mediile elevilor din clasele a XII-a, a XIII-a și de la seral. Astfel, situația școlară trebuie finalizată până pe 9 iunie și nu până pe 2 iunie, cum era până acum. De asemenea, se prelungește până pe 9 iunie perioada de înscriere pentru bacalaureat, dar calendarul examenului rămâne neschimbat./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (31 mai)