Profesorii greviști urmează să comunice dacă vor continua protestele

Realizator: Laurențiu Văduva – Profesorii greviști urmează să comunice până luni, la ora 10:00 dacă vor continua sau nu protestele, după ce ordonanța care prevede o primă tranșă de majorări salariale de la 1 iunie a fost publicată duminică pe site-ul Ministerului Muncii în transparență decizională. Andrei Șerban transmite.
Reporter: Este vorba de o creștere cu 25% din această lună și o majorare de 50% de la 1 ianuarie 2024, când va fi vorba de o nouă lege a salarizării bugetarilor. Dacă această ofertă este acceptată, atunci va avea loc o nouă ședință a executivului pentru a adopta actul normativ care va face aceste majorări salariale, după cum a precizat premierul Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă: Toți cei care lucrează în instituțiile de învățământ vor înțelege demersul nostru, vor lua o decizie pe care o vor transmite până mâine, la ora 10:00, așa cum am agreat cu reprezentanții sindicatelor. Ulterior, vom avea o nouă ședință de guvern în care vom aproba ordonanța și în felul acesta conflictul de muncă se va fi încheiat.
Reporter: Liderii de sindicat au recunoscut că au primit ce doreau, cu o singură excepție: de la 1 ianuarie 2024 voiau o majorare cu 100%, dar executivul a spus că poate crește salariile doar cu 50%. Sindicatele au cerut publicarea noului act normativ pentru a fi consultat de profesori.
Marius Nistor, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret”: Am cerut să se achite în totalitate tot ceea ce înseamnă creșteri salariale pe viitoarea grila de salarizare în cursul anului 2024. Aici, răspunsul guvernului a fost că se acordă prima tranșă în 2024, la 1 ianuarie, cealaltă urmând să fie acordată în 2025, așa că este logic să primească colegii noștri proiectul actului normativ și, în funcție de conținutul acestuia, ne vor da un răspuns până mâine, răspuns pe care îl comunicăm./abranescu/ilapadat

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 iunie)