Chick Corea, emblemă a jazz-ului mondial

„Vreau să le mulţumesc tuturor celor de-a lungul călătoriei mele care au făcut ca focul muzical să se păstreze aprins”. (Chick Corea)

A fost al patrulea cel mai nominalizat artist din istoria Premiilor Grammy (67 de nominalizări), cu 23 de premii câștigate.

Creații ale sale precum ”Spain”, ”500 Miles High” sau ”Tones for Joan’s Bones” au devenit piese standard ale jazzului. De-a lungul unei cariere care a durat mai mult de 50 de ani, Corea a lucrat cu unele dintre cele mai mari nume din jazz, inclusiv Dizzy Gillespie, Herbie Mann și Miles Davis.

În anul 2012, Chick Corea a ajuns şi în România, unde a ţinut un recital la Bucharest Masters of Jazz Festival, organizat la Sala Palatului.

Viața și cariera

 

Armando Anthony „Chick” Corea s-a născut pe 12 iunie 1941 în Massachusetts, într-o familie cu rădăcini italiene (bunicul patern fusese un imigrant în Calabria). Tatăl său, trompetist de jazz, l-a pus în legătură muzicală cu pianul de la 4 ani. La 8 ani a descoperit percuțiași muzica clasică, începând să ia lecții cu Salvatore Sullo, un pianist concertant.

Primul său album a apărut în 1968 și s-a numit ”Tones For Joan’s Bones”. Actualmente, e unul din albumele de referință ale genului. S-a mutat în Manhattan pentru a studia la Columbia University, dar a rămas acolo doar o lună. Apoi a studiat la celebra școală Juilliard – timp de doar jumătate de an. Îndrăgostit de New York, a rămas în metropolă și și-a făcut în scurt timp un renume ca pianist și compozitor de jazz.

În 1968 a creat ”Now He Sings, Now He Sobs”, al doilea album, al său, care a intrat de asemenea în legendă. În 1999, single-ul omonim a primit Grammy Hall of Fame Award. De asemnea, în aceeași perioadă a avut șansa de a lucra cu legende ca Stan Getz și Miles Davis s-a alăturat trupei acestuia din urmă la clape (pian electric) și împreună au înregistrat două dintre albumele cele mai mare ale trupei, ”In a Silent Way” (1969) și ”Bitches Brew” (1970).

La începutul anilor 1970, Chick Corea formează două grupuri de jazz fusion, Circle (1970-1971) și Return to Forever (1972) alături de cântăreața braziliană Flora Purim și de percuționistul Airto Moreira. Acesta din urmă a fost cel mai cunoscut grup al său, și a adus printre altele în fusion-ul jazz-rock influențe din muzica sud-americană, în piese precum ”Spain” și ”La Fiesta”. Mai multe dintre albumele acestei trupe au ajuns în Bilboard Top 40.

După ce Return to Forever s-a destrămat, Corea a avut diferite colaborări cu numeroși artiști mari printre care Herbie Hancock, Gary Burton, Joe Henderson, Freddie Hubbard sau Nancy Wilson. Tot în anii 1970 a început o colaborare cu jazzman-ul și vibrafonistul Gary Burton, cu care a înregistrat mai multe albume de duete, printre care” Crystal Silence”. Împreună cu celebrul Bobby McFerrin a realizat ”Play”, un album cu înregistrări din 1992 de la două concerte de răsunet, de la New York și Washington.  ”Now He Sings, Now He Sobs” – Albumul cu același nume este considerat una dintre cele mai bune înregistrări trio de jazz din istoria genului. Ca lider sau co-lider de trupă de jazz, el a înregistrat aproape 90 de albume. Viziunea lui creativă a îmbogățit și a extins lumea jazzului. A fost unul dintre cele mai influente modele ale tinerilor interpreți și compozitori ai genului.

Pe 9 februarie 2021, lumea muzicii l-a pierdut pe pianistul, compozitorul, liderul de trupă şi inovatorul de jazz Chick Corea. Avea 79 de ani și o formă rară de cancer.

 

Bibliografie

Calendar Rador

Biography

https://www.britannica.com/biography/Chick-Corea

RADOR – Alexandru Balaci