Vladimir Putin a făcut apel la patriotismul ruşilor, cu ocazia Zilei Naţionale

*Acest conținut a fost produs în Rusia, unde legea restricționează relatările despre operațiunile militare rusești din Ucraina.

Președintele Vladimir Putin a marcat, luni, Ziua Națională a Rusiei făcând un apel la mândria patriotică a rușilor în timpul a ceea ce a descris ca pe un „moment dificil” pentru țară.

Cu toate acestea, vorbind la Kremlin în cursul unei ceremonii fastuoase de decernare de distincţii, dl Putin nu a făcut niciun comentariu direct cu privire la cele mai recente evoluții din Ucraina, unde forțele ucrainene au declanşat o contraofensivă și au recucerit mai multe sate din regiunea Donețk în ultimele câteva zile. „Această sărbătoare publică marchează inseparabilitatea istoriei noastre de secole, măreția și gloria patriei”, le-a spus Vladimir Putin demnitarilor prezenţi la ceremonie. „Astăzi, într-un moment dificil pentru Rusia, sentimentele de patriotism și mândrie ne unesc și mai puternic societatea și servesc drept sprijin de încredere pentru eroii noștri care participă la operațiunea militară specială din Ucraina” a afirmat liderul rus.

Cu ocazia Zilei Naţionale, Ministerul rus al Apărării a lansat un videoclip care prezintă scene cu lacuri, păduri și biserici și icoane ortodoxe rusești, alături de soldați care își exprimă dragostea pentru țara lor. „Sunt rus, mulțumesc lui Dumnezeu, sunt rus, sunt atât de norocos”, afirmă unul dntre aceştia. „Rusia este ca o fortăreață deasupra abisului, a rezistat și va dăinui”, spune un altul. În această zi, în1991, parlamentul rus a declarat oficial suveranitatea Rusiei de la Uniunea Sovietică. Uniunea Sovietică a fost dizolvată oficial în luna decembrie a acelui an, iar sărbătoarea naţională de 12 iunie a fost stabilită în 1992.

Fostul președinte Dmitri Medvedev a postat pe canalul său Telegram o imagine a drapelului tricolor alb, albastru și roșu al Rusiei fluturând deasupra pieței centrale din Kiev, Maidan, cu un mesaj în care se spune că aceasta va fi redenumită în curând „Piața Rusia”. Oleg Osipov, un consilier al dlui Medvedev, care este acum vicepreşedinte al Consiliului de Securitate Națională al Rusiei, l-a citat pe fostul președinte spunând „Kievul este ținta noastră directă. Este un oraș rusesc și va reveni acasă. Nu ne vom odihni până nu îl vom recupera. Sărbătoare fericită!”/opopescu/lalexandrescu

REUTERS – 12 iunie