Comisia Europeană pregătește un al treilea pachet de sprijin pentru agricultori

Realizator: Ciprian Sasu – Comisia Europeană pregătește un al treilea pachet de sprijin pentru agricultorii comunitari afectați de criză și de secetă. În același timp, pachetul numărul doi, în care este nominalizată și România, întârzie să fie adoptat de miniștrii europeni ai agriculturii. Bogdan Isopescu are detalii de la Consiliul pentru Agricultură, ținut ieri la Stockholm:
Reporter: Cel de-al doilea pachet de sprijin, în valoare de 100 de milioane de euro, întârzie deja de două luni. Țările care ar fi trebuit să îl primească deja sunt România, Bulgaria, Polonia, Slovacia și Ungaria, țări afectate de importurile ieftine de cereale din Ucraina. România trebuia să primească până acum 30 de milioane de euro, însă, până joia trecută, poziția Ungariei a blocat trimiterea acestui ajutor, deși ea însăși era beneficiar. Și, pe măsură ce Consiliul se confrunta cu acest blocaj, în restul statelor europene au început să apară alte probleme ale agricultorilor. Ca atare, aceste state au început și ele să ceară ajutor, iar votul pentru pachetul dedicat celor cinci țări a ajuns să fie condiționat în Consiliu de existența unui al treilea pachet. Semnele erau vizibile de acum o lună. Pentru a liniști apele, Comisia a majorat fondul pentru criză și a anunțat deja pachetul numărul trei pentru a mulțumi toți agricultorii din Europa, dar problemele sunt diferite.
Janusz Wojciechowski, comisar european: 330 de milioane de euro vor fi destinate agricultorilor din celelalte 22 de țări europene, agricultori afectați de secetă, de prețul energiei sau de cel al îngrășămintelor. Așteptăm informații suplimentare pentru a adopta acest al treilea pachet, dar sunt peste tot simptome de secetă.
Reporter: Se pare că acum votul în Consiliu va fi comun pentru ambele pachete financiare dedicate agricultorilor. Asta înseamnă o prelungire suplimentară pentru momentul în care ajutorul va ajunge inclusiv în România, şi asta pentru că executivul european așteaptă încă informații în legătură cu pierderile agricultorilor din restul continentului – beneficiarii pachetului numărul trei./dpop/asalar

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (14 iunie)