Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

 

1) O delegaţie de profesionişti şi voluntari în domeniul social din Ucraina, împreună cu reprezentanţi ai Federaţiei ONG-urilor Sociale din Transilvania, a efectuat o vizită de studiu în Braşov, partea centrală a României, în cadrul proiectului ‘Inovarea în serviciile sociale din Ucraina’. Scopul vizitei a fost să crească capacitatea asistenţilor sociali din Ucraina de a le oferi servicii de îngrijire adaptate la nevoile beneficiarilor, în contextul de urgenţă cauzat de războiul din Ucraina.

Ce e important de înţeles, mai mult decât situaţia complicată şi de-a dreptul dezastruoasă în care se află Ucraina acum din pricina războiului, este că serviciile sociale din Ucraina diferă foarte mult de cele pe care le avem noi în România şi în Uniunea Europeană. Astfel, aceşti profesionişti se pregătesc ca atât acum, în timpul războiului, să poată interveni şi să poată oferi cele mai bune servicii comunităţilor lor, dar şi apoi, în etapa de reconstrucţie a Ucrainei, să înveţe felul în care facem noi serviciile sociale. Acest grup a vizitat o serie de asociaţii şi fundaţii care acordă servicii sociale: au fost şi la Direcţia de Asistenţă Socială a Municipiului Braşov, ca şi la centrul petru refugiaţii ucraineni de la Centrul de Afaceri, Transfer Tehnologic si Incubator de Afaceri (CATTIA) şi sperăm ca acestea să fie bazele unei colaborări în care Braşovul să poată sprijini ceea ce înseamnă dezvoltarea serviciilor sociale din Ucraina, a declarat, viceprimarul Flavia Boghiu.

Preşedinta Organizaţiei Naţionale a Asistenţilor Sociali din Ucraina, Yana Melnychuk, şefa delegaţiei ucrainene care a venit la Braşov, a arătat că problemele sociale din Ucraina sunt mult mai mari în urma războiului. Situaţia se înrăutăţeşte din ce în ce mai mult în fiecare zi. Este o problemă cu adevărat complexă şi ne confruntăm cu provocări în fiecare zi. Iar sfera socială este crucială astăzi, este foarte importantă pentru că avem atât de mulţi oameni care s-au întors din război cu dizabilităţi. Avem persoane vârstnice dependente, semi-dependente. Avem o mulţime de orfani, mulţi copii care se află în situaţii dificile de viaţă. În adăposturi, sub bombardament, sub atacuri, nu există timp pentru studiu. Şi aici am avut această oportunitate. Pentru noi, a fost foarte important să înţelegem că nu suntem singuri. Pentru partea practică, de inovare, a fost foarte important pentru noi să facem cunoştinţă cu modul de cooperare dintre autoritate şi organizaţiile neguvernamentale. Şi suntem, de asemenea, foarte recunoscători că acum ştim cum să solicităm finanţare, cum să aplicăm pentru o nouă strângere de fonduri, pentru granturi, şi înţelegem cum putem lupta împreună, a spus Yana Melnychuk.

2) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.

Radio România Internaţional