Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Partidul Național Liberal, la coguvernare, a anunțat mai multe măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, liberalul Alin Nica subliniind că reconstrucţia Ucrainei se va face în principal prin Polonia şi România. Au fost anunțate mai multe măsuri pentru dezvoltarea infrastructurii de transport, în cadrul evenimentului „Infrastructura și mobilitatea în regiunea București-Ilfov. Interconectarea Bucureștiului cu infrastructura rutieră națională”, organizat de către Comisia de Infrastructură a PNL, prezidată de Alin Nica, Președintele Consiliului Județean Timiș, care a afirmat că reconstrucţia Ucrainei se va face în principal pe două căi importante şi majore: prin Polonia şi România.

De aceea, România, dezvoltându-şi infrastructura de transport şi interconectând această infrastructură pe cale rutieră şi feroviară cu Republica Moldova şi cu Ucraina, are şansa să fie principala zonă din care să pornească acest efort mondial de reconstruire a zonelor devastate de război, a spus Alin Nica.

2) Copiii refugiați din Ucraina care au venit în România ar putea primi alocații de stat, precum copiii români. Parlamentarii Uniunii Salvaţi România (USR), din opoziţia parlamentară, au pus în dezbatere un proiect de lege prin care copiii refugiați din Ucraina să beneficieze de alocație de la stat.

Se propune modificarea a două articole din lege, astfel încât să existe alocație plătită și pentru copiii pentru care s-a stabilit măsura de protecție temporară prevăzută la art. 131, din Legea nr. 122/2006 privind azilul în România. Este o formă de protecție pe care statul român o acordă în cazul unui flux mare de persoane strămutate, care este stabilită printr-o decizie a Consiliului Uniunii Europene, au explicat iniţiatorii proiectului.

3) De la începerea conflictului din Ucraina, 4.418 cetăţeni ucraineni au solicitat azil în România. Ei beneficiază de toate drepturile prevăzute de legislaţia naţională. Totodată, din data de 18 martie 2022 şi până în prezent au fost emise circa 136.000 de permise de şedere pentru beneficiarii protecţiei temporare. În acest moment, gradul de ocupare al centrelor de cazare ale Inspectoratului General pentru Imigrări este de circa 42%.

 

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.