Erol Flynn, frumosul actor răsfățat al Hollywood-ului

Autor: Alexandru Balaci

 

Context

 

            Errol Leslie Flynn s-a născut pe 20 iunie 1909 în Battery Point, Tasmania. Tatăl său, Theodore Thomson Flynn, era profesor de biologie la Universitatea din Hobart, iar mama lui se numea Lily Mary Young și la scurt timp după ce s-a căsătorit cu Theodore, pe 23 ianuarie 1909, și-a schimbat prenumele în Marelle. Errol a urmat școala în capitala Tasmaniei. Prima sa apariție pe scenă a fost în 1918, la vârsta de nouă ani, când a participat la un carnaval dat în onoarea reginei Marii Britanii. Din 1923 până în 1925, copilul a urmat South West London College, o școală privată cu internat din Barnes, Londra, iar în 1926 a plecat în Australia, unde a învățat la Sydney Church of England Grammar School.

Picture taken 10 April 1956 of American film actor Errol Flynn (1909-59) upon his arrival at London airport, where he is to start a series of television films. (BW only) (Photo by STF / AFP)

Viața și Opera

            A fost exmatriculat însă din școală pentru furt, deși mai târziu a susținut că motivul ar fi fost că a avut o experiență sexuală în toaleta școlii. S-a angajat la o companie de transport maritim din Sydney, dar a fost concediat tot pentru furt și, la vârsta de optsprezece ani, a plecat în Papua Noua Guinee. Voia să se îmbogățească din afaceri cu tutun sau din exploatarea aurului.

Cineastul australian Charles Chauvel, care realiza în acea perioadă un film despre celebra revoltă de pe nava Bounty, căuta pe cineva care să joace rolul marinarului răzvrătit Fletcher Christian, i-a oferit primul rol.

            Deși filmul nu a avut succes la public, Erol se îndrăgostește de  fascinanta lume a cinematografiei. În 1933 pleacă în Marea Britanie pentru a urma o carieră în actorie și obține  un rol în filmul “I Adore You”, produs de Irving Asher pentru Warner Bros. Curând și-a găsit un loc de muncă la Northampton Repertory Company, care juca la Teatrul Regal din oraș, dar a fost concediat un an mai târziu după ce a împins o colegă actriță de pe o scară. Flynn a plecat apoi la Hollywood, iar pe vapor a cunoscut-o pe Lili Damita, o actriță cu cinci ani mai în vârstă decât el, ale cărei contacte s-au dovedit de neprețuit în Los Angeles.

            Primul rol în America a fost în “The Case of the Curious Bride”, apoi a jucat în “Don’t Bet on Blondes. A urmat filmul “Captain Blood”, în care a fost distribuit alături de Olivia de Havilland, care avea doar 19 ani la acel moment. Filmul a a avut un succes răsunător și începutul unui parteneriat care se va concretiza în 8 pelicule. Cei doi au fost distribuiți după aceea într-o altă producție, care se petrecea în timpul Războiului Crimeii, “The Charge of the Light Brigade”, peliculă care a devenit cel mai vizionat film al studiourilor Warner Bros din 1936.

            În 1937 actorul a primit rolul principal în “Green Light”, apoi a jucat în “The Prince and the Pauper”, “Another Dawn” și în comedia “The Perfect Specimen”. Între timp, a publicat prima sa carte, “Beam Ends”, o relatare autobiografică a experiențelor sale din tinerețe, și a călătorit în Spania, fiind corespondent de război în timpul Războiului Civil Spaniol.

            Cel mai faimos film al său a fost “Aventurile lui Robin Hood”, în 1938, în care a jucat rolul principal alături de Olivia de Havilland, bugetul peliculei fiind cel mai mare folosit pentru o producție Warner Bros până în acel moment, 2,47 milioane de dolari. În 1938, Errol a jucat în “The Dawn Patrol”, iar un an mai târziu a făcut din nou echipă cu Olivia de Havilland în filmul lui Michael Curtiz, “Dodge City”. Cei doi au jucat, alături de Bette Davis, în “The Private Lives of Elizabeth și Essex”. Un alt succes financiar a fost “Western Santa Fe Trail”, realizat 1940, în care parteneră i-a fost din nou Olivia de Havilland, dar și Ronald Reagan, film care a avut încasări de peste două milioane de dolari.

            Pe 14 august 1942 a primit cetățenia americană și a încercat să se înroleze în armată, dar a picat examenul fizic din cauză că suferise de malarie în tinerețe. Următorul său film din această perioadă a fost “Desperate Journey”, în 1942, care a fost un alt mare succes.

La sfârșitul anului 1942, două fete de 17 ani, Betty Hansen și Peggy Satterlee, l-au acuzat, fiecare în parte, pe Flynn de viol.  Scandalul a atras atenția presei și mulți dintre fanii lui Flynn au protestat public față de acuzațiile tinerelor. Procesul a avut loc la sfârșitul lunii ianuarie și începutul lunii februarie 1943. Errol Flynn a fost achitat, dar procesul i-a afectat ireversibil imaginea publică. După război, în 1946, Errol Flynn a jucat în comedia “Never Say Goodbye”, alături de Eleanor Parker, în 1946 a publicat un roman de aventuri, Showdown, iar în 1949 a jucat în “Aventurile lui Don Juan”, peliculă care a avut un mare succes în Europa, cu încasări de 3,1 milioane de dolari.

Actorul era considerat afemeiat, participa frecvent la petreceri, făcea abuz de alcool, era un fumător pasionat și pentru o perioadă, în anii 1940, a consumat narcotice.

 

 Decesul

Errol a fost căsătorit de trei ori.

A murit pe 14 octombrie 1959 și a fost înmormântat la Cimitirul Forest Lawn Memorial Park din Glendale, California.

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://m.cinemagia.ro/actori/errol-flynn-6213/biografie/

https://www.britannica.com/biography/Errol-Flynn