Listarea, luna viitoare, la bursă a Hidroelectrica deschide noi oportunităţi

Piața de capital din România a crescut în primele cinci luni ale acestui an cu 7% prin prisma indicelui BET-TR, care include și dividendele, iar numărul de investitori a ajuns la 140.000, un nou record pentru bursa de la București.

Luna viitoare va urma listarea la bursă a Hidroelectrica. Fondul Proprietatea urmează să vândă participația de 20% pe care o deține la cea mai mare companie producătoare de energie electrică din România.

Listarea la bursă deschide noi oportunități inclusiv pentru românii care doresc să cumpere și să dețină acțiuni la una dintre companiile strategice ale României, a spus Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București. Alina Bordeiașu, cu detalii.

Reporter: Alina Bordeiașu – Opt milioane de români vor putea beneficia de listarea Hidroelectrica prin intermediul participațiilor care vor fi deținute de fondurile de pensii private, iar o numeroasă comunitate de oameni de afaceri va putea investi direct în companie.

Reputația Hidroelectrica și dimensiunea foarte mare anticipată a tranzacției, aproximativ 2 miliarde de euro, arată că bursa locală a atins un nivel ridicat de maturitate, iar succesul unei astfel de oferte va contribui semnificativ la creșterea investitorilor în piața de capital românească, a mai spus Radu Hanga, președintele Bursei de Valori București.

Listarea Hidroelectrica intervine pe fondul unei evoluții bune a bursei. Numărul investitorilor de pe piața de capital din România a continuat să crească și a ajuns la finalul primului trimestru din 2023 la peste 141.000 de investitori, un maxim istoric pentru piața de capital din România. Prin comparație, în 2019 erau aproape 54.000 de investitori. Acest lucru înseamnă o creștere de 160% realizată în ultimii 5 ani.

Valoarea totală a celor 15 listări realizate la Bursa de Valori București a depășit 1,8 miliarde de euro în primele cinci luni ale acestui an, o perioadă marcată de volatilitate pe piețele de capital internaționale. Au fost listate șapte emisiuni de obligațiuni corporative, în valoare cumulată de un miliard de euro şi 5 emisiuni de titluri de stat Fidelis, în valoare de 618 milioane de euro. În ultimii 5 ani, Bursa de Valori București a listat 163 de instrumente financiare în valoare cumulată de 8 miliarde de euro și a oferit investitorilor creșteri de peste 100% exprimate în moneda unică europeană./amirea/denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 20 iunie