UE va acorda Ucrainei încă 50 de miliarde de euro pentru cheltuielile curente ale autorităților ucrainene (Bloomberg)

Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un ajutor financiar în valoare de 50 de miliarde de euro. Banii vor fi acordați sub formă de granturi, credite avantajoase și garanții, comunică Bloomberg.

Fondurile vor fi utilizate pentru acoperirea cheltuielilor curente ale autorităților ucrainene, inclusiv plata salariilor și a pensiilor, precum și pentru „refacerea urgentă”. UE intenționează să strângă suma necesară din contribuțiile din partea statelor membre, fără a recurge la împrumuturi pe piețe.

În UE s-a comunicat anterior că, într-un an, UE a acordat Ucrainei aproape 20 de miliarde de euro ajutor financiar. În 2023, Uniunea a convenit acordarea a 18 miliarde de euro.

Noul pachet de ajutor va fi oferit în schimbul acțiunilor de consolidare a supremației legii și a luptei împotriva corupției – acestea sunt unele dintre condițiile pentru aderarea la UE, precizează mass-media. Până în prezent, Ucraina a îndeplinit două dintre cele șapte condiții pentru începerea negocierilor de aderare, scrie Reuters.

Se precizează că condițiile îndeplinite se referă la reforma justiției și la Legea privind mass-media. Între alte condiții se numără reforma Curții Constituționale și a organelor de drept, lupta împotriva corupției, spălării de bani, protecția drepturilor minorităților naționale. Reamintim că Ucraina a depus cererea de aderare la Uniunea Europeană la sfârșitul lunii februarie a anului trecut. Ucraina a primit statutul de candidat în urmă cu un an./snicolau/denisse

www.rosbalt.ru – 20 iunie