RADIO FRANCE INTERNATIONALE: Analist: Marcel Ciolacu nu-l numește pe Mircea Abrudean ca să arate cine este șeful

Noua formulă de guvernare cu Marcel Ciolacu prim ministru începe cu o neînțelegere: premierul refuză să-l numească pe liberalul Mircea Abrudean în funcția de secretar general al guvernului, deși funcția acestuia a fost negociată înainte de rocada guvernamentală. Premierul nu a făcut public motivul refuzului, dar se declară „ferm convins” că împreună cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, va fi găsită „soluția cea mai bună”. Hotnews citează surse politice potrivit cărora, Mircea Abrudean ar fi primit o recomandare negativă de la serviciile secrete.

Refuzul lui Marcel Ciolacu este de fapt doar un exercițiu de putere, spune Sebastian Zachmann, jurnalist insider politic la Prima TV, o atitudine cu care PNL trebuie să se obișnuiască deoarece nu au încotro dacă vor să rămână la guvernare.

Sebastian Zachmann: Guvernarea începe, așa cum mă așteptam, cu un exercițiu de forță arătat de PSD în fața colegilor de coaliție, domnul Ciolacu refuzând să îl numească pe Mircea Abrudean în funcția de secretar general al guvernului, deși înțelegerea cu PNL fost alta. Și vedem că liberalii simt acum pe pielea lor ceea ce vor simți și mai apăsat în anul 2024, un an cu patru rânduri de alegeri: faptul că sunt dependenți total de PSD, pentru că PNL, în ciuda hachițelor pe care a început deja să le facă Marcel Ciolacu, nu are altă ieșire convenabilă. Trebuie să îndure absolut tot, toate năravurile partenerilor de coaliție pentru că nu se pot desprinde, nu pot să treacă în opoziție în acest moment și nici o altă coaliție nu pot forma pe partea dreaptă. Așadar, liberalii sunt în postura de breloc la agenda, la cheile puterii deținute în acest moment de Marcel Ciolacu.

Reporter: Văd un articol pe surse în Hotnews că Mircea Abrudean ar fi primit o recomandare negativă de la serviciile secrete și că ar fi știut domnul Ciucă despre acest lucru încă de săptămâna trecută…

Sebastian Zachmann: Acum nu știm exact cum arată acele recomandări de la serviciile secrete. Știm că ele există, dar nu putem afla conținutul și atunci rămâne următoarea întrebare: cine minte? Pentru că domnul Abrudean a mai făcut parte și din guvernul Ciucă și din guvernele anterioare, Câțu și Orban și atunci a primit evaluări pozitive din partea serviciilor secrete. Sau liderii PNL au ignorat recomandările SRI? Asta este o întrebare… A doua întrebare: într-adevăr, această recomandare sau această notă venită de la serviciile secrete este atât de gravă încât domnul Marcel Ciolacu să nu-l poate numi în funcție pe Mircea Abrudean sau mai degrabă este un pretext tocmai ca să le arate liderilor PNL că el dictează când vine vorba de numiri în funcție că toată ierarhia puterii, de fapt, se restrânge la un singur nume, la Marcel Ciolacu?

Cred mai degrabă în a doua variantă, că domnul Ciolacu încearcă să se impună foarte clar în fața coaliției în fața partenerilor de coaliție și să le arate că toate mutările și toate numirile politice până la urmă depind de semnătura sa.

„Oare cum o fi trecut de filtrele SRI până acum, acest om prin semnătura căruia trec, totuși, miliarde de lei, cel puțin când vine vorba despre investiții strategice?”

Reporter: Cum pot rezolva liberalii acest timp impas cum vedeți?

Sebastian Zachmann: Tocmai, ei sunt prinși acum între ciocan și nicovală, sunt prinși între dorința și ego-ul domnului Marcel Ciolacu, dar pe de altă parte, sunt prinși și de strategia lor de a rămâne oricum la putere. Acest oricum se rezumă la o coaliție cu PSD, pentru că, așa cum spuneam, nu au altă variantă să facă o majoritate parlamentară. Deci acum sunt două exituri pentru PNL, fie Marcel Ciolacu cade la învoială cu partenerul său Nicolae Ciucă, liderul PNL, cu care a colaborat și a coabitat foarte bine în acest an și jumătate de guvernare și până la urmă, domnul Ciolacu arată că îi face un favor domnului Nicolae Ciucă, fie varianta a doua: Marcel Ciolacu nu cedează și liberalii vor fi nevoiți să vină cu un alt nume pentru funcția de secretar general, deși domnul Abrudean mai ocupă o funcție, cea referitoare la investițiile străine. El este ochiul vigilent al statului român când vine vorba despre marile investiții străine în România. Și atunci mă întreb: oare cum o fi trecut de filtrele SRI până acum, acest om prin semnătura căruia trec, totuși, miliarde de lei, cel puțin când vine vorba despre investiții strategice?

Dar fie este o poveste cusută cu ață albă, fie domnul Marcel Ciolacu are un dinte împotriva domnului Abrudean, o chestiune personală și atunci vrea neapărat un alt om în funcția de secretar general, funcție de altfel, destul de importantă. Dincolo de această titulatură birocratică, în funcția aceasta sau în semnătura secretarului general stau multe miliarde de lei, multe numiri politice și foarte multă putere în relația cu companiile de stat, unele foarte profitabile.

„Alegerile europarlamentare le va pune oglinda în față celor de la PNL și nu se vor mai putea minți nici citind doar părțile convenabile din sondajele de opinie, nici ascultând doar părerea unor lideri mai puternici sau mai slabi din teritoriu.”

Reporter: Spuneați că vor avea de îndurat liberalii… urmează alegeri, așa cum am amintit, să spunem că îndură tot ce vine din partea PSD. Ce rezultat vedeți pentru PNL în alegeri, și-au păstrat electoratul?

Sebastian Zachmann: (Încă, n.r.) un an, liberalii sunt dependenți exclusiv de această guvernare. Ei nu pot să dea înapoi până la alegerile europarlamentare. Acolo va fi borna esențială pentru viitorul PNL, deci până în iunie, când sunt programate euroalegerile, ei vor sta și vor mai încasa câteva castane din partea lui Marcel Ciolacu, vor mai scoate cartofii fierbinți din focul puterii și vor rămâne cu orice preț, repet, cu orice preț în această coaliție de guvernare. Însă alegerile europarlamentare le va pune oglinda în față celor de la PNL și nu se vor mai putea minți nici citind doar părțile convenabile din sondajele de opinie, nici ascultând doar părerea unor lideri mai puternici sau mai slabi din teritoriu. Nu, acolo vor trage linie și vor ști exact cât au pierdut în ochii electoratului, pentru că de câștiguri nu poate fi vorba. PNL a luat la ultimele alegeri 25 % și chiar cele mai favorabile sondaje de opinie și cercetări sociologice îi dau undeva la maxim de 22 %. Altele, mai negative, îi dau mai aproape de 15-16 % decât de 20, deci în această marjă își joacă PNL în acest moment viitorul politic între 16 % și 22 %. Deci oricum ar fi, e mai puțin decât la ultimul scrutin. Totuși, cifrele acestea sunt foarte importante, pentru că dacă liberalii se vor situa undeva în jur de 20 %.

Putem să interpretăm și ca un prag psihologic această bornă de 20 %. Ei vor tinde să continue această alianță cu PSD, pentru că PSD vedem, e undeva la scorul tradițional de 30 %, deci scorul PNL cu scorul PSD ar da o majoritate, ca să nu mai spunem că, la nevoie mai vine și UDMR sau mai vin voturile minorităților naționale, cele 18 voturi din Camera Deputaților. Așadar, scopul PNL este să rămână în continuare ca un partener junior în coaliția de guvernare cu PSD de anul viitor încolo poate spre 2028.

Ceea ce am spus până acum este varianta ultra optimistă. Mai există și scenariul negativ în care PNL să ia un scor mai aproape de 15 % și apoi și în acel moment liberalii au nevoie de o revoluție internă în partid. E clar că nu vor mai putea merge umăr la umăr cu PSD spre alegerile parlamentare locale și mai ales prezidențiale de la finalul anului viitor și atunci vor trebui, liberalii, să-i răstoarne pe Nicolae Ciucă și pe toți ceilalți lideri PNL, să vină cu fețe noi, cu o nouă locomotivă electorală. În această situație e greu de spus care va fi prejudiciul de la alegerile europarlamentare până la alegerile parlamentare și prezidențiale, pentru că PNL va putea lua în calcul, dacă se va rupe de PSD să formeze o nouă alianță de dreapta, un nou pol al dreptei să se alăture proiectului pe care îl vedem îl pun pe picioare zilele acestea, cei de la USR, PMP și Forța Dreptei.

„PNL va căuta anul viitor să-și conserve această garnitură de primari. Cu siguranță, unii vor migra către PSD. Mulți, de fapt, se vor întoarce acasă în PSD, pentru că la ultimele alegeri n-au făcut decât să simtă încotro bate vântul puterii și au trecut imediat în barca liberală.”

Reporter: Cine va mai crede în ei, cine va mai crede că vor rămâne acolo (în alianța de dreapta, n.r.)?

Sebastian Zachmann: E o problemă de percepție pentru că electoratul liberal este destul de pretențios, nu și urmează liderii, așa cum o fac votanții PSD. Pe de altă parte, să nu uitați totuși că PNL este al doilea partid din țară ca număr de primari și aleșii locali sunt extrem de importanți la alegeri, fie la alegerile locale, parlamentare și chiar la prezidențiale. Însă la locale și la parlamentare, mai ales la parlamentare, este primordial ajutorul aleșilor locali, a primarilor în general. Acesta poate să încline balanța între putere și opoziție și spun asta pentru că absenteismul din România este unul la cote alarmante, doar 30 % din cei cu drept de vot se prezintă la urne și, în aceste condiții, de absenteism masiv, mobilizarea primarilor devine absolut decisivă. Repet, poate să încline balanța între putere și opoziție între viață și moarte politică. Așadar, PNL va căuta anul viitor să-și conserve această garnitură de primari. Cu siguranță, unii vor migra către PSD. Mulți, de fapt, se vor întoarce acasă în PSD, pentru că la ultimele alegeri n-au făcut decât să simtă încotro bate vântul puterii și au trecut imediat în barca liberală. Unii sigur se vor duce către Ludovic Orban, unii poate vor candida independenți însă ă obiectivul PNL este să își păstreze măcar 1.000 de primari din cei 1.300 cât numără acum și acești 1.000 de primari vor putea contribui dacă se vor mobiliza. De altfel, acestea sunt și calculele pe care actualii lideri și le fac în vederea alegerilor europarlamentare. Nu vă gândiți că va veni PNL cu mesaje europene sau cu o echipă de candidați cu care să sperie între ghilimele, Bruxelles-ul și Vestul. Nu, se vor bizui liderii actuali liberali tot pe sprijinul și pe mobilizarea primarilor.

Articol de Ana Maria Florea Harrison

https://www.rfi.ro/politica-157073-analist-marcel-ciolacu-nu-l-numeste-pe-mircea-abrudean-ca-sa-arate-cine-este-seful

RADIO FRANCE INTERNATIONALE, 20 iunie 2023