In memoriam: eminentul medic Ioan Munteanu, pionierul fertilizării in vitro

Context

Medicul Ioan Munteanu a fost un deschizător de drumuri în medicina din România, în ramura obstreticii-ginecologiei care acum e accesibilă publicului larg, respectiv fertilizarea in vitro. Ioan Munteanu a reușit prima fertilizare in vitro din România: un băiețel pe nume Daniel a venit pe lume în februarie 1996.Reputatul ginecolog s-a născut în 23 iunie 1938, în comuna Igriş, judeţul Timiş.

Biografie

S-a născut la 23 Iunie 1938 în comuna Igris, situată pe Valea Mureşului. Şcoala primară a urmat-o în satul natal, apoi, la îndemnul învăţătorului din sat, merge la Timişoara, la  liceul la Şcoala Medie Nr.5.Studiază și devine absolvent al Institutului de Medicină din Timişoara şi parcurge în continuare treptele de extern, intern de chirurgie, ajungând asistent universitar la disciplina obstetrică-ginecologie,  condusă în aceea perioadă de profesor doctor Dumitru Popescu.

Își dă doctoratul în Ştiinţe Medicale, cu teza „Uterul cicatricial dupa operaţie cezariană” după care editează o monografie pentru care obţine Premiul Academiei Române.

Promovează la funcţia de şef de lucrări, colaborând cu Prof. Dr. Nubert Ioan, până în 1980,când, după decesul profesorului Nubert, ajunge șef de secţie. În 1987 este numit şef al Clinicii Universitară de Obstetrică Ginecologie ”Bega” pe care o conduce cu mult profesionalism după plecarea profesorului doctor Prostean Cornel, la clinica de obstetrică ginecologie ”Odobescu”. După revoluţia din 1989 devine profesor universitar şi şef de clinică.

O carieră strălucită

Odată cu preluarea clinicii de către Prof.Dr. Ioan Munteanu s-a înființat o reputată secţie de sterilitate, dotată cu aparatură modernă. S-au introdus tehnici de microchirurgie a sterilităţii, secţie care ulterior se va transforma în prima secţie de fertilizare in vitro şi embriotransfer.

Acolo, în 1995 s-a realizat prima fertilizare in vitro din Romania, în 06.02.1996 venind pe lume Daniel, primul nou născut din România conceput prin procedee de reproducere umană asistată. La această realizare au contribuit Clinica de Chirurgie a Universităţii din Heidelberg condusă de Prof.Dr.Dr.hc Gunther Bastert, profesor doctor ”Honoris Causa„  Thomas Robe şi Crucea Roşie Germană ”Rhein Mecher Heidelberg”. Sub conducerea academicianului profesor doctor Ioan Munteanu, clinica devine Centru de Cercetare de Excelenţă, obţinând primul grant de cercetare în cadrul programului „Orizont 2000”, având ca principală tematică de cercetare – ”Sterilitatea feminine” şi subdomenii:

– Hipertensiune arteriala indusa de sarcina

– Incontinenţa urinară la femei

Sub conducerea sa,  clinica se dezvolta și cu o secţie de chirurgie laparoscopică, devenind centru de pregătire şi obtinere a competenţei în acest domeniu precum şi în Ecografie în Obstetrică ginecologie. Tot în această perioadă colectivul clinicii publică monografii şi lucrări  ştiinţifice în reviste de prestigiu sau comunicate la congrese, conferinţe, simpozioane naţionale şi international.

În 2001, profesorul Ioan Munteanu asista la naşterea primului copil prin fertilizare in vitro la o mamă în vârstă de 50 de ani.

”A fost omul care a condus echipa care a făcut prima fertilizare in vitro din România. România era la momentul respectiv a 18-a ţară din lume care folosea tehnica de reproducere umană asistată în tatamentul fertilităţii şi de asemena a creat centrul de chirurgie laparoscopică şi histeroscopică de la maternitatea Bega care este unul dintre cele mai performante moderne şi reprezentative pentru România în întreaga lume. A condus Clinica Bega 31 de ani. Din 1987 până în 2008. A fost medicul cu cea mai laborioasă activitate medicală şi chirurgicală. A fost omul care sută la sută a schimbat radical percepţia despre obstetrică-ginecologie în Timişoara şi în România.  A condus Societatea Naţională de Obstetrică-Ginecologie în două mandate. A stabilit legăturile după Revoluţie şi a înfiinţat Societatea Româno-Maghiară şi Româno-Germană de obstetrică-ginecologie.

A organizat congrese şi internaţionale la Timişoara şi în alte oraşe. A format câteva sute de medici, iar cei mai apropiaţi colaboratori ai săi sunt în continuare acum la Maternitatea Bega. Peste 50 de ani a lucrat în sistemul medical”, declara  prof. dr Marius Craina, managerul Spitalului Judeţean Timişoara.

Distincții și lucrări publicate:

Profesor Dr. Ioan Munteanu a primit titlul de Membru de onoare al Academiei Române, iar în anul 2008, Universitatea de Medicină şi Farmacie ”Victor Babeş” din Timişoara i-a decernat titlul de „Profesor emerit”. În anul 2001 a obţinut premiul CNCSIS- „Opera Omnia” pentru excelenta activitate de cercetare ştiinţifică. În anul 2001, cu ocazia împlinirii a 5 ani de activitate a Centrului de Fertilizare in vitro şi Embriotransfer, i s-a decernat „Medalia Jubiliară ”J. Henry Dumant” (fondatorul Crucii Rosii).

În anul 2000 i s-a conferit Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de ofiţer pentru servicii deosebite aduse la apărarea sănătaţii publice şi pentru rezultate remarcabile în domeniul cercetării medicale. În anul 2006 i s-a decernat „Medalia Jubiliară a Societăţii Sârbe” în semn de recunoaştere pentru activitatea îndelungată şi merite excepţionale. Acad.Prof.Dr. Ioan Munteanu a făcut parte din numeroase colective de redacţie ale unor prestigioase reviste medicale de specialitate. A fost preşedintele Societăţii Române de Obsterică Ginecologie, preşedinte al Societăţii Româno-Germane de Obstretică Ginecologie, preşedinte al Societăţii de Obstetrică Ginecologie a Euroregiunii Dunăre-Criş-Mureş-Tisa (DKMT), preşedinte al primei societăţi de Reproducere Umană Asistată. În întreaga activitate a elaborat peste 450 lucrări ştiinţifice şi 20 cărţi, ca autor principal sau coautor.

Din anul 1995 a devenit membru Titular al Academiei de Ştiinţe Medicale

A condus 16 Teze de Doctorat a organizat 15 congrese, conferinţe şi simpozioane de specialitate şi a participat la 50 de congrese si conferinţe internaţionale. Peste 10.000 de cupluri și-au împlinit visul de a deveni părinți datorită profesorului Ioan Munteanu. S-a stins din viață, din cauza unui accident vascular, la vârsta de 80 de ani, în 2018.

Autor: Alexandru Balaci

Bibliografie

 Calendar Rador

http://www.medinfo.umft.ro/asmt/members/TM_t_Munteanu_I_2010.pdf

https://sogr.ro/wp-content/uploads/2019/01/Nr1-2018-1-3.pdf