La Parlament se așteaptă o săptămână intensă de activitate, ultima din actuala sesiune

La Parlament se așteaptă o săptămână intensă de activitate.

Este ultima din actuala sesiune şi partidele din coaliția majoritară au cerut mobilizare maximă pentru a finaliza unele dintre cele mai sensibile proiecte legislative, cel pentru eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor și cel de reformă a pensiilor de serviciu, care a declanșat și protestele recente ale magistraților, relatează Iulia Gherman.

Reporter: Iulia Gherman – Fostul premier Nicolae Ciucă, lider al PNL, le-a cerut parlamentarilor liberali mobilizare maximă pentru ultima săptămână de activitate a Legislativului din această sesiune, care se încheie vineri, 30 iunie.

Nicolae Ciucă: Luni, miniștrii să fie prezenți la toate activitățile pentru a putea să soluționăm legea pensiilor speciale şi există, din raportarea ministrului muncii, acceptul la nivelul comisiei pe conținutul proiectului de lege, de asemenea, legea pensiilor parlamentarilor și legea cumulului pensiei cu salariul.

Reporter: Proiectul de lege inițiat de PSD, care vizează eliminarea pensiilor speciale ale parlamentarilor, este programat chiar mâine, la votul din plenul comun al Senatului și Camerei Deputaților, după ce a fost adoptat un aviz pozitiv în comisii, cu șapte voturi pentru și o abținere din partea AUR. Orice pensie specială este o nedreptate, a declarat deputatul Cristian Seidler, din partea USR.

Cristian Seidler: USR consideră că pensiile parlamentarilor, ca și toate celelalte pensii speciale, trebuie eliminate imediat, pentru că există o așteptare legitimă și constituțională, de altfel, de echitate, de bun-simț. Pensiile speciale ale parlamentarilor sunt niște privilegii și acestea trebuie eliminate.

Reporter: Proiectul privind reforma pensiilor speciale, inițiat de Guvern, așteaptă tot mâine un raport în Comisia de muncă a Camerei Deputaților, ca for decizional. Ministrul muncii Marius Budăi a declarat că amendamentele depuse de parlamentarii puterii vizează, între altele, recalcularea acestor pensii, dar și impozitarea cu 15% a sumelor care depășesc salariul mediu net./denisse

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 25 iunie