Bancomatul (ATM) împlinește 56 de ani

Acum 56 de ani (1967), în Enfield, o zonă din nordul Londrei, a fost instalat primul ATM (bancomat) din lume. Era conceput de scoţianul John Shepherd-Barron și nu primea carduri bancare, ci funcţiona în baza unor cecuri imprimate cu substanțe. Elibera 10 lire sterline. Codurile PIN folosite de aparat erau compuse din 6 cifre, însă după o perioadă de timp, John Shepherd-Barron a realizat că majoritatea utilizatorilor memorează doar 4 dintre ele. Astfel, de atunci, structura codului PIN a fost schimbată şi a rămas aceeaşi până în ziua de azi.  Bancomatul este un aparat electronic ce permite clienților să efectueze diferite tranzacții bancare prin autodeservire. Prin intermediul majoritatății bancomatelor moderne, clienții se identifică cu cardul bancar prin bandă magnetică sau prin cardul inteligent cu cip electronic.

Cardurile au apărut mai devreme

Cardul de credit a fost inventat în Statele Unite, în 1949. Omului de afaceri Frank McNamara i-a venit ideea unui instrument de plată care să înlocuiască banii cash după ce, într-o seară, și-a uitat portofelul acasă și nu și-a putut plăti consumația la un restaurant. Cardul pe care l-a inventat se numea Diners Club și era folosit exclusiv pentru plata la restaurant.  9 ani mai tarziu, American Express să lanseze prima rețea de carduri bancare.

Primul card bancar emis în România a fost unul dedicat doar persoanelor juridice și a fost destinat exclusiv plăților în străinătate, în dolari americani. A fost lansat de Bancorex, în august 1995. Puteau beneficia de el doar oamenii de afaceri care depuneau o garanţie de 5.000 de dolari.

Cum a apărut și evoluat bancomatul

Primul bancomat din lume, inventat de scoțianul John Shepherd-Barron, a fost instalat în anul 1967 în nordul Londrei. Inventatorul bancomatului a afirmat că ideea i-a venit în timp ce stătea în cada de baie. După ce și-a înregistrat ideea, el a vândut drepturile de autor băncii engleze Barclays.

Astfel de mașinării au fost instalate în întreagă lume. În anul 1968 a fost creat primul bancomat ce utiliza carduri bancare, însă cea mai mare problemă era în faptul că aparatul ”înghițea” cardul bancar și clientul era nevoit să achiziționeze un nou card pentru a face o altă tranzacție. Primul bancomat avea doar două funcții care sunt retragerea numerarului și vizualizarea soldului în cont. Goana după clienți și economisirea timpului, a făcut ca băncile comerciale să adauge mai multe funcții acestui aparat precum ar fi plățile facturilor, plata operatorului de telefonie mobilă, plata biletelor pentru transport, plata biletelor pentru concerte, distracții, conversia valutelor, reciclarea bancnotelor, monitorizarea tuturor tranzacțiilor efectuate prin cardul bancar, vizualizarea mai multor conturi de pe același card bancar, precum și alte operațiuni ce pot atrage clienți. Bancomatele au început să se modernizeze rapid după 1990, odată cu răspândirea cardurilor bancare și cu apariția ecranelor touchscreen.

Există și un marketing al bancomatelor. Băncile comerciale le amplasează în spații strategice, cum ar fi în interiorul sediilor băncilor sau în aproprierea acestora, în mall-uri, în aeroporturi, magazine alimentare și supermaket-uri sau restaurante. În practica international, în caz de necesitate băncile mai folosesc în locuri aglomerate “bancomatele mobile”. Bancomatele mobile se caracterizează prin faptul că sunt 2 sau 3 la număr și de obicei se află într-un camion blindat și au o pază mai solidă decât bancomatele obișnuite.

Bancomatele pot percepe un mic comision pentru operațiuni. Băncile engleze nu percep nici un comision pentru orice operațiune efectuată de client prin bancomatele acestora. Majoritatea bancomatelor din lume sunt conectate la rețeaua interbancară ce permite clienților să retragă numerar din bancomatele care nu aparțin băncii acestora, însă pentru aceasta băncile pot percepe un comision fix sau cotă procentuală din numerarul retras.

Despre inovații în privința ATM-urilor – una vine din Japonia unde bancomatele nu mai au nevoie de cardurile bancare sau de codul PIN. Aceste bancomate biometrice scanează harta unică a palmei utilizatorului. Banca Ogaki Kyoritsu folosește sloganul  „Tu ești cardul de credit”.

Bibliografie

Calendar Rador

https://bancamea.md/news/evoluia-bancomatelor-in-40-de-ani-de-istorie-vezi-cum-aratau-i-funcionau-primele-atm-din-lume

Istoria cardului în lume și în România