Prețurile medicamentelor trebuie ținute sub control (Alexandru Rafila)

Prețurile medicamentelor trebuie ținute sub control, chiar dacă în plan european aproape toate țările au experimentat lipsuri în aprovizionarea cu antitermice sau antiinflamatorii, spune ministrul sănătății, Alexandru Rafila. Acesta a fost prezent la o conferință, unde a mai vorbit și despre moleculele inovative și simplificarea accesului la ele pentru pacienții cu afecțiuni oncologice.

Alexandru Rafila: Dacă reușim să facem mediu economic românesc atractiv pentru dezvoltarea industriei farmaceutice, atunci rezolvăm cel puțin două probleme. Una care este legată direct de dezvoltarea economică a țării și creșterea accesului la medicamente pentru pacienții români.

În ceea ce privește partea legată de politicile de preț, noi am făcut câțiva pași importanți, legate de stabilirea prețului de referință la medicamente, mai ales la cele generice, unde referința era dată de multe ori de molecule care nu existau pe piață și lucrul ăsta ducea și la un preț foarte scăzut artificial și la dispariția multora dintre produse./cpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 27 iunie