Plata rovinietei va fi calculată diferit începând cu anul 2026

Plata rovinietei va fi calculată diferit începând cu anul 2026. Proprietarii de autoturisme vor achita taxa de utilizare a drumurilor publice în funcţie de gradul de poluare a maşinii, iar şoferii de camioane în funcţie de distanţa parcursă. Cătălin Purcaru cu detalii din noua lege aprobată azi cu vot decizional în Camera Deputaţilor:

Reporter: Toate vehiculele înmatriculate cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală cu 3,5 tone vor plăti rovinietă. Taxa se va aplica în funcție de categoria vehiculului, de clasa de emisii poluante și de durata de utilizare a rețelei de drumuri naționale. Rovinieta va fi pe o zi, 10 zile, 30 de zile, 60 de zile și 12 luni. Autovehiculele MAI, MApN, SRI, SPP și cele folosite în transportul public local de persoane și ambulanțele vor fi scutite de plata rovinietei. De scutiri vor beneficia și persoanele cu handicap, precum și însoțitorii lor. Camioanele de marfă vor plăti un tarif rutier numit „TollRO”, care va fi stabilit în funcție de distanța parcursă pe rețeaua de drumuri naționale. Vehiculele care vor circula fără „TollRO” vor avea obligația de a plăti către CNAIR un tarif compensatoriu de maximum 1.000 lei, dacă se poate stabili distanța parcursă, iar în caz contrar de 2.000 lei.

 Noua schemă de calcul pentru tarifele rutiere pe drumurile naţionale este unul dintre angajamentele asumate de autorităţile române prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, aminteşte reporterul RRA./aburtica

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI, 28 iunie