Parlamentul a adoptat proiectul de reformă a sistemelor de pensii speciale

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – Parlamentul a adoptat proiectul de reformă a sistemelor de pensii speciale, după trei zile de dezbateri în ritm rapid impus de coaliția majoritară, în care legea a trecut de la Cameră la Senat și înapoi la Camera Deputaților. Proiectul, care îi vizează mai ales pe magistrați, militari și polițiști, a fost contestat în stradă zile la rând și este o condiție de care depinde acordarea unor fonduri importante din PNRR. USR a fost singura formațiune care a respins inițiativa, cu explicația că reforma nu respectă nici principiul contributivității și că prevederile se vor aplica după un timp prea îndelungat. Dezbaterile au fost urmărite de corespondentul RRA Iulia Gherman, care are detalii în „Radiojurnal”.
Reporter: Ultimele modificări aduse vizează, între altele, creșterea etapizată a vârstei de pensionare de la 60 la 65 de ani, o vechime de minimum 25 de ani în specialitate pentru magistrați în vederea obținerii pensiei de serviciu, dar și o perioadă de cinci ani de grație în care procurorii, judecătorii și militarii se pot pensiona în aceleași condiții ca până acum. De asemenea, s-a introdus un procent de 15% pentru impozitarea sumelor care depășesc valoarea salariului mediu net. Toate aceste prevederi au fost convenite cu experții europeni – a subliniat premierul Marcel Ciolacu. Liderul PSD a dat asigurări că, în cazul unor contestații la CCR, eventualele modificări la proiectul de lege vor fi finalizate până la toamnă, în sesiune extraordinară.
Marcel Ciolacu: Cel târziu până pe 31 august, toate jaloanele din cererea 3 să fie îndeplinite. Cererea 3 este într-o anumită întârziere. În schimb, am recuperat foarte mult în aceste zile. În viitoarea perioadă vor veni și reprezentanții Comisiei pentru a închide anumite aspecte în ținte și jaloane și sunt convins că vom depune cererea 3 până la 1 septembrie.
Reporter: Proiectul de lege a fost susținut și de reprezentanții opoziției, cu excepția USR.
Cristian Seidler, deputat USR: 210.000 de pensionari speciali există astăzi în România și 210.000 de pensionari speciali vor exista în România și după adoptarea acestei legi. Peste 20 de ani vor exista în România pensii speciale în continuare și nici atunci nu vor fi aduse pe contributivitate.
Reporter: Există un termen legal de două zile în care documentul poate fi contestat la CCR. Dacă nu există astfel de sesizări, proiectul de lege merge la promulgare./abranescu/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI (29 iunie)