Новини українською мовою – Război în Ucraina (RRI)

Dragi prieteni, din cauza războiului din Ucraina, transmitem ştiri în limba ucraineană, de la Radio România Internaţional, cu informaţii despre ajutorul acordat de statul român, de instituţii şi ONG-uri, Ucrainei şi poporului ucrainean, dar şi despre demersurile pe care Bucureştiul le întreprinde pentru refugiaţii ucraineni rămaşi în România şi pentru cei care vin din Ucraina sau prin Republica Moldova. La microfon Vasile Captaru.

1) Refugiaţii ucraineni din România pot afla informații oficiale despre cum pot primi ajutor și cum se pot integra în România pe site-ul oficial „Protecţie Ucraina”, dezvoltat de Guvernul României. Site-ul are o versiune în limba ucraineană şi poate fi accesat la adresa https://protectieucraina.gov.ro/1/.

Pe site pot fi găsite informații utile cu privire la drepturile, obligațiile și facilitățile pentru cetățenii ucrainieni beneficiari ai unei măsuri de protecție temporară. Site-ul oferă resurse şi informaţii privind sosirea în România, sprijin juridic posibil de obţinut, cum se poate aplica pentru protecție temporară, numere de telefon de tip hotline, înscrierea în sistemul de educaţie, copiii singuri şi persoane vulnerabile, cazare temporară și locuire, servicii medicale, cum pot munci în România, informaţii legate de posibilităţile trasnport, cum pot învăţa refugiaţii şi copiii lor limba română.

2) Refugiaţii pot avea nevoie de ajutor urgent. Iată câteva numere utile: 112 (număr unic de urgență pentru salvare, pompieri, poliție; numărul este disponibil și în limba ucraineană); 119 (număr unic pentru copii, pentru a semnala cazuri de abuz, neglijare, exploatare; numărul este disponibil și în limba ucraineană); 0800.500.333 (număr unic pentru semnalarea cazurilor de abuz sexual și violență domestică); 0800.800.678 (număr unic pentru semnalarea cazurilor de trafic de persoane).

3) Peste 20.000 de cetăţeni ucraineni trăiesc în acest moment în judeţul Constanţa, sud-estul României, dar numărul lor este în scădere după modificarea de către Guvern a programului de sprijin pentru refugiaţi. Refugiaţii ucraineni spun că bariera lingvistică îi împiedică să-şi găsească un loc de muncă şi să-şi înscrie copiii la şcoală, pentru a putea beneficia de ajutorul financiar oferit de statul român, odată ce noul program de ajutor financiar obligă fiecare membru al familiei să muncească, iar copiii să meargă la o şcoală românească.

Pablo Zapata, reprezentantul Înaltului Comisariat pentru Refugiaţi ONU România, a adăugat că, în acest moment, refugiaţii se află într-o perioadă de tranziţie către un sistem care îi încurajează să intre pe piaţa muncii, iar pe copii să meargă la şcolile româneşti. Sunt elemente-cheie pentru integrarea refugiaţilor, a argumentat Zapata. UNHCR România va deschide în săptămânile următoare o prezenţă permanentă la Constanţa, alături de cele din Timişoara (vest) şi Iaşi (nord-est) şi de birourile principale din Suceava (nord) şi Galaţi (est).

4) Ştirile în limba ucraineană sunt difuzate de posturi ale radioului public din România astfel: la Radio Sighet la orele 11.00 şi 14.00, la Radio Iaşi şi Radio Constanţa la 9.00, 14.00 şi 18.00, la Radio Chişinău la 10.00, 15.00 şi 20.00, la Radio România Internaţional în programele de la 18.00, 20.00 şi 22.00, şi pe site-ul www.rri.ro. Radio România retransmite live, online, programul 1 al Radio Ucraina (UR-1). Intraţi pe www.srr.ro.