Autoritățile întăresc măsurile de securitate pentru a ține sub control revoltele care au loc de trei nopți la rând în Franța

Realizator: Mihaela Enache – În Franța, autoritățile întăresc măsurile de securitate, pentru a ține sub control revoltele care au loc de trei nopți la rând în Paris și în alte orașe ale țării, după uciderea unui adolescent de poliție la un control în trafic. Vor fi scoase vehicule blindate pe străzi. Președintele Emmanuel Macron și-a scurtat participarea la summitul de la Bruxelles pentru a prezida vineri după-amiază o nouă reuniune ministerială de criză. Are mai multe detalii corespodentul RRA Daniela Coman.
Reporter: Președinte Emanuel Macron le-a cerut premierului și miniștrilor responsabili să desfășoare mijloace suplimentare de menținere a ordinii publice, pentru a pune capăt violențelor care au cuprins țara.
Emmanuel Macron: Ultimele nopți pe care le-am trăit reprezintă o situație absolut inacceptabilă și nejustificată, pentru că nimic nu poate justifica violența, mai ales când ea este îndreptată împotriva clădirilor publice, a primăriilor, comisariatelor de poliție sau pentru a jefui magazine. Este o instrumentalizare inacceptabilă a morții unui adolescent, pe care toți o regretăm. Această perioadă ar fi trebuit folosită pentru reculegere și respect. Îi condamn cu cea mai mare fermitate pe toți cei care încearcă să utilizeze această situație pentru a crea dezordine și a ataca instituțiile noastre.
Reporter: Întrucât printre cele 875 de persoane reținute noaptea trecută se află foarte mulți minori, unii chiar de 12 ani, președintele Emmanuel Macron a făcut apel la responsabilitate din partea părinților, care trebuie să-și supravegheze copiii și să îi țină acasă. De asemenea, el a cerut ca în orele următoare să fie retrase de pe rețelele de socializare, mai ales TikTok și Snapchat, numeroasele postări care incită la violență și îi cheamă pe tineri să se revolte. Toate evenimentele publice programate în zilele următoare au fost anulate la nivel național, iar transportul în comun de suprafață nu va mai circula după ora 21:00 în toată țara, până la noi ordine./abranescu/asalar

(RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI – 30 iunie)