România ar putea deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa

România ar putea deveni cel mai mare producător de gaze naturale din Europa până în anul 2030, graţie proiectului Neptun Deep de extragere a acestor zăcăminte din Marea Neagră, crede economistul Laurean Lungu, cofondator al unui think tank de specialitate.

El calculează impactul economic al proiectului la peste 42 de miliarde de euro, pe întreaga perioadă de desfășurare a activității, adică 2027-2036. Aproximativ jumătate din această sumă va ajunge la bugetul statului, mai spune el.

Laurean Lungu: Practic intră redevențele, toate aceste contribuții de asigurări sociale care vor veni la buget datorită faptului că sunt foarte multe locuri de muncă menținute sau care sunt create. Apoi, sigur, impozitul pe profit, pe venit și faptul că statul este acționar, apoi binînțeles producția în sine, primul gaz care va ieși va fi undeva în 2027, poate și platoul se va atinge foarte rapid și timp de 10 ani se vor extrage undeva în jur de aproape 8 miliarde m³/an.

Practic, România își va dubla efectiv capacitatea de producție. Va deveni, probabil, cel puțin până în 2030, primul producător de gaz din Europa./gpodea/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 2 iulie