El Niño revine după șapte ani. Alarmă de secetă şi caniculă extremă

El Niño, fenomenul de încălzire atmosferică din Pacificul tropical central și de est care poate aduce temperaturi record în diferite părți ale lumii, revine după șapte ani, aşa cum a anunţat într-un comunicat Organizația Internațională de Meteorologie (OMM). Asociat cu încălzirea temperaturilor de la suprafața oceanelor din Pacificul tropical central și de est, fenomenul se verifică în contextul unui climat modificat de activitățile umane. Potrivit studiilor OMM, există o posibilitate de 98% ca cel puțin unul dintre următorii cinci ani, și chiar cei cinci ani în ansamblu, să fie cel mai cald înregistrat vreodată, doborând recordul stabilit în 2016, când omenirea s-a confruntat cu un El Niño excepțional de puternic.
‘El Niño va doborî recordurile de temperatură și va provoca fenomene de căldură extremă în mai multe părți ale lumii și oceane”, a declarat secretarul general al OMM, Petteri Taalas. ”Anunţul OMM privind El Niño este un semnal către guvernele din întreaga lume pentru a se pregăti să limiteze impactul asupra sănătății, asupra ecosistemelor și economiilor noastre. Avertismentele timpurii și acțiunile proactive privind evenimentele meteorologice extreme asociate cu acest fenomen climatic sunt vitale pentru salvarea de vieți și mijloace de trai”
El Niño durează între 9 și 12 luni. Ultimul fenomen de acest gen a avut loc în 2016 și a contribuit (împreună cu efectul de seră de origine umană) să facă din acel an cel mai fierbinte înregistrat vreodată. El Niño crește precipitațiile în anumite părți ale Americii de Sud, în sudul Statelor Unite, în Cornul Africii și Asia centrală. În schimb, provoacă secete severe în Australia, Indonezia, părți din Asia de Sud, America Centrală și nordul Americii de Sud. Fenomenul opus lui El Niño, răcirea Pacificului tropical central și de est, se numește La Niña și s-a încheiat la începutul anului 2023.www.rainews.it
https://www.rainews.it/
Traducerea Cătălina Păunel/cpaunel