Oaia Dolly, primul mamifer clonat

Context

Pe 5 iulie 1996 se năştea primul mamifer clonat din lume, oaia Dolly, în mass-media din întreaga lume devenind o adevărată vedetă, prezentată ca o „inestimabilă” senzaţie ştiinţifică. În anul 2003, când avea doar 6 ani, echipa de cercetători de la Institutul Roslin din Edinburgh, Scoţia, a fost nevoită să o eutanasieze pe Dolly, aceasta suferind de o boală gravă a plămânilor şi de artrită.

Aceiaşi oameni de ştiinţă din echipa care a clonat-o prima dată pe Dolly au realizat, ulterior, un nou experiment genetic, creând 4 oi Dolly – copii genetice perfecte ale clonei originale.

 

O veste care a isterizat Planeta

  

La 22 de ani de la clonarea primului mamifer din celulele unui animal adult, șțiința se poate mandri și cu alte specii de animale clonate cum ar fi: porci, capre, caini, pisici și șoareci.

Oaia Dolly s-a născut pe 5 iulie 1996, în Scoția. A fost prezentată public abia anul următor în luna februarie, moment în care a lansat o undă de șoc, dar și o adevărată isterie. Oponenții ideii i-au acuzat pe cercetători de știință că: „se joacă de-a Dumnezeu”. Pe de altă parte, au  fost persoane care au văzut partea benefică a acestei cercetări, considerând descoperirea o posibilitate de repopulare cu animale a zonelor unde acestea se află pe care de dispariție.

Dolly a fost realizată prin transfer nuclear și a avut 3 mame: de la una au fost luate ovulele, de la a doua ADN-ul, cea de-a treia a fost folosită ca mamă surogat. Numele i-a fost dat de la cântăreața country Dolly Parton, din motive mai puțin științifice. S-a născut după 276 de tentative de clonare (recoltându-se ovule de la circa 40 de oi donatoare) care au produs un mare număr de animale anormale. Dintre cele 40 de ovule s-au obţinut doar 29 de embrioni, care au început să se dezvolte în uter în numai 10 cazuri. Doar Dolly a ajuns să se nască, restul embrionilor murind în diferite stadii de evoluţie. Oaia Dolly a devenit realitate prin transplantarea nucleului unei celule prelevate din ugerul unei oi adulte (şase ani) din rasa Finn Dorsett în ovulul denuclearizat al unei  mame-gazdă din rasa de oi scoţiene cu faţa neagră.

S-a stimulat, apoi, artificial diviziunea celulară, iar uterul respectivei oi cu faţa neagră a fost purtătorul viitoarei clone. Această operaţiune a fost făcută utilizând ace microscopice, de către o echipă de geneticieni condusă de profesorul Ian Wilmut.  Imediat după ce a văzut lumina zilei, oaia, botezată la început „6LL3”, a fost monitorizată 24 de ore din 24. Când a atins vârsta maturităţii, Dolly era copia fidelă a oii Finn Dorsett din ugerul căreia fusese prelevată celula.

Dolly arăta ca orice oaie normală, s-a dezvoltat normal şi a devenit chiar mamă, dând naştere în 1998 unui miel, Bonnie, apoi altor trei. Viața sa relativ scurtă a adus în discuţie problemele îmbătrânirii premature înregistrate în cazuri de animale clonate. Îmbătrânirea prematură a oii Dolly a fost observată pentru prima dată în mai 1999, într-un studiu în care se afirma că vârsta cromozomilor săi nu este de trei ani, ci de nouă, adică la vârsta sa efectiva se adăugau anii oii de la care fusese prelevată celulă folosită la clonare. În ianuarie 2002, prof. Ian Wilmut a recunoscut că Dolly suferea de artrită la o vârstă tânără, ceea ce putea să însemne că avea probleme. La vremea respectivă, grupurile de protecţie a animalelor au denunţat obiectivele considerate mercantile ale laboratoarelor de cercetare, afirmând că nu se poate acţiona asupra unei componente a sistemului animal aşteptând ca restul să funcţioneze perfect.

Decizia de a-i curma existenţa, la vârsta de şapte ani, a fost luată după un examen veterinar care a arătat că ea suferea de o maladie pulmonară progresivă. Oaia Dolly poate fi văzută, împăiatăla Muzeul Național al Scoției. Dar clonările oilor nu s-au încheiat. Cercetătorii au clonat pe la jumătatea anului 2016 înca 4 oi Dolly.  Cercetările ulterioare au arătat că toate animalele clonate în lume prezintă malformaţii genetice şi fizice. În 2005, cercetătorul britanic Ian Wilmut, cel care a creat-o în 1996 prin clonare pe Dolly, a primit la Frankfurt, în vestul Germaniei, Premiul „Paul Ehrlich Ludwig Darmstaedter”.

În octombrie 2019, prima vacă obţinută prin clonare din lume, botezată Kaga, a murit din cauze naturale la 21 de ani şi trei luni, la centrul de investigaţii Ishikawa din Japonia, au anunţat surse guvernamentale citate de EFE. Kaga s-a născut în iulie 1998, la Centrul de Cercetări pentru Bovine din Ishikawa, în cadrul unui program dezvoltat de Universitatea Kinki (actuala Universitate din Kindai), prin aceeaşi tehnică de clonare folosită cu doi ani în urmă pentru oaia Dolly din Marea Britanie.   (Autor : Alexandru Balaci)

Bibliografie

 

Calendar Rador

https://www.britannica.com/topic/Dolly-cloned-sheep

https://adevarul.ro/stil-de-viata/magazin/20-de-ani-de-la-eutanasierea-dolly-primul-animal-2241754.html