Ucraina este interesată de reactoarele de la Centrala nucleară Belene (premierul Bulgariei)

Premierul Bulgariei, Nikolai Denkov, a declarat că Ucraina a manifestat interes în legătură cu reactoarele de la Centrala nucleară Belene încă de anul trecut.

În cadrul transmisiunii de la Consiliul de Miniştri în direct pe Facebook, unde a răspuns întrebărilor adresate de cetăţeni şi jurnalişti, Denkov a subliniat că va fi semnat un memorandum în domeniul energiei cu Ucraina, joi, cu ocazia vizitei preşedintelui Volodimir Zelenski, la Sofia.

Potrivit prim-ministrului bulgar, construcţia reactoarelor 7 şi 8 ale Centralei nucleare de la Kozlodui se numără printre planurile cabinetului. Nikolai Denkov a precizat că Bulgaria dispune de cantităţile de gaze necesare până la sfârşitul anului şi sunt purtate negocieri cu Azerbaidjan pentru creşterea volumului de livrări.

De asemenea, continuă lucrările la gazoductul Burgas-Alexandroupolis. Referitor la războiul din Ucraina, şeful executivului de la Sofia a subliniat: „Nu văd cum ar putea Rusia să câştige războiul, întrebarea este cum vor fi finalizate negocierile de pace, care depind de eforturile de pe câmpul de luptă”.

Potrivit premierului, Bulgaria trebuie să îşi facă „temele”, pentru a intra cu succes în Spaţiul Schengen. „Sunt foarte importante legile aflate în prezent în parlament – o parte dintre acestea au fost adoptate, o altă parte sunt examinate. Trebuie să aplicăm aceste legi. Din păcate, avem şi o experienţă amară. Crearea instanţelor specializate au fost paşi în urma cărora ne aşteptam la rezultate reale, însă activitatea lor a pornit într-o direcţie total negativă. Astfel că, pe de o parte, trebuie să adoptăm legi, iar de pe altă parte, să selectăm persoane cu calităţi reale în cadrul Consiliului Judiciar Suprem, cum ar fi procurorul general, care să îşi facă treaba. Atunci când şi-o vor face, vom fi mai convingători. Astfel, asigurând protecţia frontierei, putem merge în Parlamentul Austriei şi să spunem ‘noi ne-am făcut treaba, acum trebuie să vă faceţi şi voi treaba’. Sper ca acest lucru să se întâmple până la sfârşitul anului./ddaniela/schelaru

www.bnr.bg – 6 iulie