RFI: Premierul Marcel Ciolacu, în conferință cu cancelarul Olaf Scholz: Pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, marți, într-o conferință de presă comună cu cancelarul german Olaf Scholz că speră ca în România să fie plasate trupe germane. ”Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente”, a spus premierul.

Premierul Marcel Ciolacu, aflat în vizită în Germania, a fost primit de cancelarul Olaf Scholz la sediul guvernului federal din Berlin, potrivit unui anunț al guvernului.  Cancelarul Scholz a declarat că Germania susține ”puternic” aderarea României la Schengen și a spus că ”discutăm cu prietenii noștri sceptici atât formal, cât și informal”. ”Cred că e corect ca România să adere la Schengen anul acesta”, a mai spus cancelarul Olaf Scholz.

„Cunosc decizia Germaniei de a trimite 4.000 de soldați (în flancul estic, zona baltică – n.red.). Sper ca în curând să avem pe teritoriul României militari germani permanenți. Este evident că va fi un conflict de lungă durată. Cu toții ne-am fi așteptat ca acest conflict să se închidă după ofensiva Ucrainei. Datele publice poate nu sunt atât de încurajatoare, dar sunt ferm convins că lucrurile în teatrul de operații arată cu totul altfel altfel. Cred că pe teritoriul României trebuie să existe trupe germane permanente. Și sper ca împreună cu domnul cancelar să luăm deciziile cât mai rapid în acest sens”, a declarat Marcel Ciolacu.

„Germania susține aderarea pe deplin a României la Schengen și vom relua poziția în viitor. Discutăm cu prietenii noștri sceptici. E adevărat că președinția Spaniei și-a propus un progres. Nu aș vrea să speculez, dar cred că e corect ca România să adere la Schengen anul acesta. Noi toți ne dorim ca România să devină membru, a îndeplinit condițiile tehnice, ține de echitate. Toate rapoartele spun că România și-a îndeplnit cerințele.”, a spus la rândul său, Scholz.

RFI, 4 iulie 2023 – Mirela Dădăcuș

https://www.rfi.ro/politica-157504-premierul-marcel-ciolacu-conferinta-cu-cancelarul-olaf-scholz-pe-teritoriul-romaniei/ czaharia