Interceptările SRI nu pot fi folosite în dosarele de corupție, iar abuzul în serviciu poate fi sancționat fără impunerea unui prag valoric

Interceptările SRI nu pot fi folosite în dosarele de corupție, iar abuzul în serviciu poate fi sancționat fără impunerea unui prag valoric, potrivit legilor promulgate de președintele Klaus Iohannis, prin care se modifică legislația penală.

Modificările au fost adoptate de Parlament, după ce judecătorii Curții Constituționale au decis că anumite prevederi inițiale ale acestor acte normative nu erau în acord cu legea fundamentală, după cum explică Iulia Gherman.

Reporter: Legea promulgată nu mai face referire la un prag valoric pentru incriminarea pagubelor produse prin abuz în serviciu, infracțiune care este acum definită ca faptă săvârșită de un funcționar public prin încălcarea prevederilor unei legi, ordonanțe emise de guvern ori a unui alt act normativ cu putere de lege. Reglementările au fost adoptate de Parlament pe baza deciziilor CCR.

În lege a fost menținută însă limita de pedeapsă cu închisoarea între 2 și 5 ani și interdicția exercitării dreptului de a ocupa o funcție publică, în cazul abuzului în serviciu. Documentul prevede că martorii vor putea beneficia de reducerea pedepselor pentru infracțiunile comise doar dacă denunță persoane acuzate pentru omor, spălare de bani sau corupție.

O altă lege promulgată prevede că interceptările realizate de SRI nu pot fi folosite ca probe în procesele penale. Măsura a fost luată tot pe baza deciziilor judecătorilor CCR, după mai multe contestații depuse de parlamentari, Avocatul Poporului, dar și de Înalta Curte de Casație și Justiție./lalexandrescu/schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 7 iulie