12 ONG-uri mici și medii din România susținute în vederea creșterii capacității de a mobiliza fonduri prin campanii de fundraising la nivel local

12 ONG-uri din județele Alba, Arad, Buzău, Covasna, Cluj, Ilfov, Maramureș, Mureș, Teleorman și Timiș sunt susținute în implementarea de campanii de strângere de fonduri pentru a asigura sustenabilitatea proiectelor educaționale și sociale desfășurate în comunitățile lor pentru un număr total de 2548 beneficiari. ONG-urile din județele menționate activează în mediul rural și urban mic și au participat la un complex program de training și coaching prin proiectul CONFER, în urma unui apel public, în 2022. Proiectul CONFER – Consolidarea Organizațiilor Non-guvernamentale prin Fundraising și Eficientizarea Rezultatelor este derulat de Fundația Regală Margareta a României în parteneriat cu Nedland Kultur, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Prin proiectul CONFER, lansat pe 1 februarie 2022, Fundația Regală Margareta a României a implicat organizațiile beneficiare într-un amplu proces de transformare organizațională, urmărind să întărească capacitatea acestora de a mobiliza fonduri, a promova în comunitate cauzele lor sociale și a se conecta cu stakeholderii locali. În sprijinul organizațiilor, a fost implicată o echipă de experți cu vastă experiență în fundraising și comunicare: László Bodor, coach și trainer pentru fundraising și dezvoltare organizațională, Mugurel Mărgărit, coach pentru strategii de fundraising și dezvoltare organizațională, Sînziana Wolff, trainer pentru comunicare digitală, Cristina Buja, trainer pentru scriere de proiecte finanțate, Ioana Petrea, manager de proiect și Arhitect al Industriei Binelui, precum și Sigbjorn Nedland, reprezentantul partenerului din Norvegia. Programul oferit a inclus training-uri și mentorate pentru fundraising, comunicare digitală și scriere de aplicații de finanțare, coaching pentru dezvoltarea strategiei de sustenabilitate, instrumente și tehnici de fundraising, kituri de branding, dezvoltarea de website-uri, pagini de social media și materiale de promovare, precum și diseminarea unei metodologii de bună guvernanță și practici intergeneraționale. Astfel, ONG-urile au beneficiat de cunoștințe și au construit instrumentele necesare pentru promovare și strângere de fonduri.

Cele 12 ONG-uri care activează în localitățile Arad, Arcuș, Blaj, Buziaș, Buzău, Firiza, Gherla, Partoș, Sighișoara, Târgu Mureș, Turnu Măgurele și din județul Ilfov, își propun proiecte sociale prin care deservesc un număr de 2548 beneficiari în anul 2023. În acest scop, au lansat propriile campanii de strângere de fonduri, bazându-se pe strategia și planurile de acțiune dezvoltate în cadrul proiectului. Prin susținerea obținută din partea membrilor comunității, precum formulare 3,5% din impozitul pe venit, donații individuale și contracte de sponsorizare din partea companiilor și microîntreprinderilor, organizațiile beneficiare în proiect care activează în domenii insuficient deservite urmăresc să își consolideze sustenabilitatea financiară pentru a-și extinde impactul în propriile comunități în sprijinul celor vulnerabili.

Cauzele ONG-urilor beneficiare ale proiectului CONFER:

  1. Asociația pentru Persoane Vârstnice și Copii în Dificultate „Familia 2004” se implică în viața comunitară a copiilor, vârstnicilor și persoanelor cu handicap din Blaj, jud. Alba, pentru a le asigura condiții de socializare și participare în viața comunității, pentru a combate marginalizarea persoanelor vârstnice și pentru a promova voluntariatul și solidaritatea socială.
  2. Asociația Oaza sprijină copii din medii defavorizate din Arad, prin activități educative și recreative, prin ședințe de consiliere socială și psihologică. Astfel, asociația vrea să scadă rata absenteismului și abandonului școlar din comunitate, să prevină delicvența juvenilă și instituționalizarea copiilor.
  3. Asociația „Oastea Domnului” din Gherla, jud. Cluj, ajută vârstnici, persoane private de libertate, copii şi familii în dificultate.
  4. Fundația Creștină Diakonia-Kapernaum sprijină copii din familii defavorizate din Arcuș, jud. Covasna, prin proiecte sociale, indiferent de apartenența lor politică, religioasă sau etnică și se ocupă de integrarea acestora în comunitate și societate.
  5. Asociația InspirAction contribuie la prevenirea absenteismului și abandonului școlar a adolescenților din Chiajna, jud. Ilfov, prin educație non-formală și activități de dezvoltare personală.
  6. Asociația Mansio ajută copiii și tinerii din Firiza, jud. Maramureș, să se dezvolte din toate punctele de vedere, prin activități non-formale, ateliere de creație și activități educaționale.
  7. Fundația Talentum ajută copiii preșcolari și școlari ce provin din medii toxice (neglijați, agresați, din familii care se confruntă cu dependențe și șomaj) din Târgu Mureș, jud. Mureș, dar care au capacități intelectuale și aptitudini artistice deosebite, să-și continue educația, să-și îndeplinească menirea și să se integreze fără probleme în societate.
  8. Asociația pentru Dezvoltare Comunitară „Florian Cristescu” sprijină copiii din medii dezavantajate din Turnu Măgurele, jud. Teleorman, să-și continue educația.
  9. Asociația Stern der Hoffnung Rumanien susține material și psiho-emoțional copiii din Buziaș, jud. Timiș, și îi ajută să se reintegreze social și în propriile familii.
  10. Fundația Veritas sprijină copii, adolescenți și vârstnici din medii vulnerabile din Sighișoara, oferind servicii sociale, educaționale și de dezvoltare personală, atât pentru a le acoperi acestora nevoile de bază, cât și pentru a dezvolta aptitudinile și potențialul fiecărei persoane vulnerabile, prin activități intergeneraționale.
  11. Asociația Semper Agape oferă servicii de ocrotire, integrare în societate, educație, cultură, abilitare și reabilitare a copiilor, adulților și vârstnicilor, atât cu dizabilități, cât și fără, aflați într-o stare temporară sau permanentă de dificultate, în Partoș, jud. Timiș.
  12. Asociația Atelierul de Bine se concentrează pe reducerea numărului de copii defavorizați din Buzău care aleg să abandoneze școala timpuriu din cauza lipsurilor materiale, pe implicarea societății civile în educarea directă a copiilor din mediul rural și pe informarea copiilor și a părinților acestora despre drepturile pe care le au în comunitatea din care fac parte.

Pentru mai multe informații despre proiect, accesați https://www.frmr.ro/confer-consolidarea-organizatiilor-non-guvernamentale-prin-fundraising-si-eficientizarea-rezultatelor/.

                                                    ***

 

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile. Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro. Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

 

Despre Fundația Regală Margareta a României

Fundaţia Regală Margareta a României a fost înfiinţată în 1990 de către Regele Mihai I al României și Majestatea Sa Margareta, Custodele Coroanei române. Cu o activitate de peste 32 de ani, Fundația Regală Margareta a României sprijină copii, tineri și vârstnici prin intervenții durabile, bazate pe schimbul de experiență și valori între generații. De-a lungul timpului, Fundația s-a implicat în numeroase proiecte sociale, culturale şi de susținere a educației şi talentului artistic. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.frmr.ro.

Despre Nedland Kultur

Nedland Kultur este o companie privată din Norvegia care dispune de o experiență de peste 20 de ani în proiecte culturale, colaborări inter-culturale, organizare de concerte și festivaluri, digitalizare muzicală etc. Compania a implementat proiecte în Norvegia, Marea Britanie, Tanzania, Kenya, Etiopia, Uganda, Malawi, Rusia, Palestina, Israel, Vietnam și Egipt, inclusiv în România. Mai multe detalii sunt disponibile pe www.nedlandkultur.com.