EURONEWS: România se oferă să instruiască piloți ucraineni pe avioane de tip F-16

Oare livrările lui Joe Biden de avioane F-16 vor ajuta Ucraina să-și recâștige o mână-forte? Va trebui să așteptăm până la toamnă, când piloții ucraineni vor fi fost instruiți

EURONEWS (Franța), 10 iulie 2023 – România este cea mai recentă țară care va începe instruirea piloților pe avioane de tip F-16, în special pe cea destinată armatei Ucrainei. Acest anunț a fost făcut de oficiali de la București. Luni de zile, Ucraina a tot spus că are nevoie de asemenea avioane americane – cele mai folosite la nivel mondial – ca să poată face față invaziei ruse. Iar pe data de 19 mai, după numeroase refuzuri, Joe Biden a dat undă verde livrărilor de avioane de război destinate Ucrainei, inclusiv celor de tip F-16.

 Dezechilibru al forțelor aeriene

Dar de ce era Volodimir Zelenski atât de disperat să primească asemenea avioane? Kievului îi este greu să se impună pe plan aerian, iar avioanele F-16 i-ar permite să-și recâștige controlul asupra spațiului aerian, oferind totodată sprijin trupelor de la sol. Potrivit celor de la Global Firepower – un portal de analiză pe plan militar – la începutul lunii ianuarie, Ucraina dispunea de mai puțin de 190 de avioane, comparativ cu cele peste 2000 ale Rusiei.

Jean-Pierre Maulny, director adjunct al Institutului pentru Relații Internaționale și Strategice (IRIS), afirmă că, în cursul manevrelor, „forțele inamice ar putea fi atacate prin artilerie. Le poți vedea mișcându-se. Iar utilitatea acestor avioane constă în faptul că ele pot urmări manevrele forțelor ruse de cealaltă parte a frontului”.

Léo Péria-Peigné, cercetător la Institutul de pe lângă Centrul de Relații Internaționale pentru Studii de Securitate (IFRI), adaugă și el că există trei modalități de folosire a avioanelor F-16. “Pentru sprijin la sol”, spune el. “Pentru a-i lovi pe rușii care atacă sau pentru a sprijini un atac ucrainean în vederea interceptării unui avion inamic care ar intra în spațiul aerian ucrainean. Mai mult, chiar se pot folosi muniții vizând interceptarea rachetelor și a dronelor care amenință niște poziții mai slabe”.

Instrucția: un factor-cheie care va necesita timp

Dat fiind sprijinul acordat de SUA, mai multe țări au căutat să ajute Ucraina la instruirea piloților destinați avioanelor F-16.

La sfârșitul lunii mai, șeful diplomației UE, Josep Borrell, a dat de înțeles că Polonia a început deja să facă asta și mai multe țări sunt dispuse să sprijine Ucraina prin astfel de avioane.

Olanda intenționează să înceapă chiar din această vară instrucția piloților pentru avioane de tip F-16.

Danemarca se pregătește și ea să instruiască piloți pe teritoriul său. Instrucția piloților și cât de mult poate ea dura – acest aspect e o problemă-cheie.

“Piloții sunt parte din problemă”, afirmă Léo Péria-Peigné. “Desigur, forțele de la sol trebuie instruite, cum ar fi, de exemplu, mecanicii. Totuși, sistemul și armamentul implicat trebuie integrat în ceva ce noi numim un sistem de identificare a obiectivului – ‘prieten sau dușman’. E o problemă crucială, menită să asigure că apărarea aeriană ucraineană nu țintește pe-alături, ci în conformitate cu semnalele apărute pe radar. Sunt totodată necesare niște asigurări pentru a ne convinge că ucrainenii nu își atacă propriile avioane.

“Deși vechi de 40 sau de 50 de ani, avem de-a face cu un sistem care rămâne, totuși, complex. Toți acești factori denotă că o perioadă de integrare de patru luni nu pare absurdă. Deseori, la bordul unui avion există doi piloți sau chiar două echipaje complete. La bord dispui de un pilot, de cel puțin 10 până la 20 de mecanici, plus aparatura și tehnicienii de la sol care au grijă de rest”.

“E vorba totodată despre niște piloți care instruiesc alți piloți”, adaugă Jean-Pierre Maulny. “Așadar, armatele occidentale necesită timp pentru a-i putea instrui pe piloții ucraineni”.

Ucraina și aliații săi speră ca avioanele, operaționale începând de la sfârșitul anilor ’70, să marcheze un punct crucial în acest război. Livrarea avioanelor F-16 și instruirea personalului ucrainean de la bord se vor afla în centrul discuțiilor din cadrul summitului NATO programat la Vilnius, între 11 și 12 iulie./adanga/fmatei

Articol de Laurence Aleksandrowics

https://www.euronews.com/2023/07/10/romania-offers-to-train-ukrainian-pilots-on-f-16-fighter-jets

Traducerea: Alexandru Danga – RADOR