În toate centrele pentru persoanele vulnerabile din ţară se fac verificări săptămâna aceasta

În toate centrele pentru persoanele vulnerabile din ţară se fac verificări săptămâna aceasta, iar prefecturile coordonează echipe mixte formate din reprezentanţi ai tuturor instituţiilor cu atribuţii de control.

Până acum inspectorii au fost în aproape 500 de centre – au închis 4 şi au suspendat activitatea pentru 22. Au găsit mâncare expirată, mizerie în spaţiile în care locuiau beneficiarii, cabinete medicale neracordate la reţeaua de apă sau pereţi plini de mucegai.

Iar conducerea Direcţiei de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului a Sectorului 4 a fost demisă. Între timp, un alt caz revoltător a fost descoperit de autorităţi aseară târziu. Despre ce este vorba?

Reporter: Cristian Bâcâin – 11 vârstnici, între care unii cu dizabilităţi, au fost găsiţi de poliţiştii din Ilfov într-un imobil în construcţie din Tunari, unde nu erau nici măcar condiţii minime de trai. Au fost evaluaţi medical de echipaje ale ISU şi ale Ambulanţei şi urmează să fie duşi într-un spaţiu adecvat nevoilor lor.

Primele informaţii arătau că bătrânii au fost relocaţi dintr-un centru din municipiul Bucureşti pentru a nu fi găsiţi de autorităţile care controlează toate instituţiile care oferă asistenţă socială. Cu ei era şi o femeie care îi însoţea; ea le-a declarat poliţiştilor că au fost aduşi dintr-un centru din Voluntari. O anchetă va stabili dacă oamenii într-adevăr au fost mutaţi pentru a se evita găsirea lor la controalele dispuse în toată ţara de premier la toate serviciile sociale.

De asemenea, poliţiştii au demarat verificări, iar IPJ Ilfov a sesizat autorităţile cu atribuţii în domeniu pentru verificări specifice. Nu este pentru prima dată când se întâmplă aşa ceva; în dosarul azilelor din Ilfov care au fost percheziţionate săptămâna trecută, în stenograme se arăta cum administratorii, în momentul în care aflau că urmează un control al autorităţilor, luau persoane din azile şi le duceau în altă parte, în locaţii închiriate./schelaru

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 11 iulie