Parlamentul European şi-a reconfirmat sprijinul pentru aderarea Bulgariei şi a României la Schengen

Parlamentul European şi-a reconfirmat sprijinul pentru aderarea Bulgariei şi a României la Spaţiul Schengen, argumentând că cele două ţări îndeplinesc condiţiile necesare.

Într-un text adoptat în unanimitate la nivel de comisie parlamentară, se subliniază că Bulgaria şi România trebuie să fie admise în Schengen până la sfârşitul anului 2023. Textul evidenţiază atât consecinţele economice, cât şi cele de mediu, în urma faptului că nu au fost primite în Schengen şi solicită Comisiei Europene să evalueze costurile neadmiterii celor două state, precum şi să analizeze posibilităţile unor mecanisme de compensare financiară.

Parlamentul European remarcă faptul că europarlamentarii au susţinut în mod repetat aderarea Bulgariei şi a României la Schengen. Acest lucru a fost făcut cel mai recent printr-o rezoluţie din data de 5 octombrie 2022 şi în cadrul unei dezbateri din data de 14 decembrie, anul trecut. Dintre toate statele membre ale Uniunii Europene, Bulgaria, Cipru, Irlanda şi România nu fac parte din Spaţiul Schengen./ddaniela/schelaru

www.novini.bg – 12 iulie