Tranzacţii de peste 400 de milioane de lei s-au realizat în primele ore de la listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti

Tranzacţii de peste 400 de milioane de lei s-au realizat în primele ore de la listarea Hidroelectrica la Bursa de Valori Bucureşti. Preţul unei acţiuni a depăşit 114 lei, ceea ce înseamnă un câştig de 10% faţă de preţul iniţial de listare.

Statul îşi va păstra integral participaţia de 80%, iar de astăzi, cetăţenii români şi alţi investitori vor putea deveni acţionari la cea mai profitabilă companie din România. Alex Avram a urmărit evenimentul organizat la Banca Naţională a României şi transmite:

Reporter: Tranzacționarea acțiunilor Hidroelectrica a luat startul la ora 10:00 sub simbolul H2O și are prețul de 104 lei pe acțiune. Astfel, toți cei care doresc să investească în compania Hidroelectrica pot cumpăra acțiuni începând de astăzi, fie investitori sau cetățenii români. Premierul României, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că Hidroelectrica rămâne, cu atât mai mult în acest context, a românilor.

Marcel Ciolacu: După listarea la bursă, statul român își păstrează integral participația de 80%. Astăzi, deschidem posibilitatea ca și cetățenii români și alți investitori instituționali să devină acționari. Aceste investiții vor reduce dependența energetică față de Rusia și vor consolida poziția României în privința securității energetice și asumării unui rol mai curajos de jucător regional.

Reporter: La rândul său, președintele Bursei de Valori București, Radu Hanga, a adăugat faptul că această tranzacție reprezintă un pas important în direcția maturizării capitalului românesc, consolidând astfel poziția României în zona piețelor de capital din Europa Centrală și de Est.

Radu Hanga: Odată cu listarea Hidroelectrica, capitalizarea pieței locale a depășit 40 de miliarde de euro și am devenit astfel cea de-a treia piaţă ca și dimensiune în centrul și estul Europei. Se află în fața noastră doar Polonia și Austria în acest moment. Acesta este un câștig pentru tot ecosistemul economic local.

Reporter: Hidroelectrica produce energie electrică într-un procent de 100% din surse regenerabile, cu o capacitate instalată de 6,3 gigawati, fiind cel mai important producător de energie electrică al țării./bcodreanu/gpodea

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂȚI – 12 iulie