„photo graz selection V” la Timișoara

Casa Tineretului va găzdui una dintre cele mai originale bienale de fotografie din Austria

Clipe de viață în instantanee neașteptate. O colecție de peste 80 dintre cele mai bune fotografii de artă pe teme de actualitate, realizate de creatori de conținut profesioniști si amatori din Stiria (land din sud-estul Austriei), vor fi expuse în premieră la Casa Tineretului din Timișoara (Str. Arieș 19), între 20 iulie și 13 august, în cadrul expoziției „photo graz selection V”. Modul în care această regiune austriacă a devenit un reper important pe harta artei fotografice internaționale va fi discutat împreună cu publicul român de curatorul expoziției, Gerhard Gross, și de câțiva dintre cei 26 de artiști austrieci prezenți în această expoziție, în data de 20 iulie, ora 18.00. Acest proiect este prezentat la Timișoara în exclusivitate pentru România, grație unei colaborări între Kulturvermittlung Steiermark (Centrul de Educație Culturală al landului Stiria), Fundația Județeană pentru Tineret Timiș si Forumul Cultural Austriac, în cadrul Timișoara 2023 – Capitală Europeană a Culturii.

„photo graz selection V” prezintă lucrări ale unor artiști de toate vârstele, cu parcursuri profesionale si din medii sociale foarte diverse. La vernisajul din data de 20 iulie, vor fi prezenți doi dintre aceștia – Branko Lenart și Karl Zenz. Curatorul Gerhard Gross va realiza un tur ghidat al expoziției în cursul căruia va explica particularitățile artei fotografice din regiunea Stiriei, evoluția temelor de interes pentru artiști si modul în care evoluția tehnologică influențează acest tip de expresie vizuală.

Artiști – Martin Bilinovac, Brisilda Bufi, Lena Feitl, G.R.A.M., Alexandra Gschiel, Paul Hartmann, Eva Hölbling, Marita Janka, Bernhard Kipperer, Sandra Kosel, Gerhard Krois, Branko Lenart, Alois Loidl, Marlene Mautner, Martin Osterider, Heinz Pöschko, Jörg Rath, Alina Reimelt, Gerlinde Schaffer, Eva Schlögl, Reinhard Sock, Teresa Thomaschütz, Lena Trichtel, Stephan Weixler, Elisa Wüntscher, Karl Zenz.

„Spectrul tematic al lucrărilor celor 26 de artiști fotografi născuți între 1948 și 1997, prezenți în această expoziție, este larg. Artiștii examinează rolul fotografiei în reprezentarea realității, unii extind spectrul acestui mijloc de expresie și realizează experimente care împing departe limitele posibilităților tehnice. Un accent este pus pe observația critică a unor fenomene relevante din punct de vedere social – teorii ale conspirației, stereotipuri și evenimente actuale”, explică curatorul Gerhard Gross.

Începând cu anii 1950, Graz, al doilea oraș ca mărime din Austria și capitala landului Stiria, a devenit un centru de producție și promovare a fotografiei experimentale – la acea vreme, chiar mai important decât Viena. Această tradiție artistică reprezintă terenul pe care s-a dezvoltat tipul de fotografie contemporană care poate fi văzut în această expoziție. Principalii actori ai acestei perioade au contribuit semnificativ la dezvoltarea artei fotografice în Austria, înființând instituții-reper ale genului și formând generațiile mai tinere în cadrul școlilor de fotografie din Graz.

Ajunsă la cea de a cincea ediție, „photo graz selection” are formatul unei bienale de fotografie. Evenimentul este unul dintre cele mai de succes produse culturale ale orașului Graz, călătorind în toată Europa. Conținutul său este întotdeauna unul extrem de divers – fotografia analogică în alb-negru, cianotipul, fotograma și editarea fotografică experimentală stau alături de tehnici fotografice clasice și digitale.

Detalii suplimentare pe http://bit.ly/photoGrazTimisoara

Credite foto – Branko Lenart, Karl Zenz

Partenerii media ai FCA – Radio România Cultural, Agerpres, Observator Cultural, RFI România, Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Agenţia Rador, Revista Igloo, Radio Bukarest, Zile şi Nopţi, Bookhub.ro, Revista Zeppelin, Modernism.ro, Revista culturală Leviathan, Spotmedia.ro, Bel-Esprit, Munteanu recomandă, Verbs describe us, Urban Things

Pentru contacte de presă și programări de interviuri, vă rugăm să luați legătura cu Andrei Popov, responsabilul pentru relația cu presa al Forumului Cultural Austriac (Andrei.POPOV@bmeia.gv.at ; 0723.17.47.96)