PORTRET: Scriitorul american Irving Stone – maestrul romanului biografic

de Răzvan Moceanu

Vineri, 14 iulie, se împlinesc 120 de ani de la naşterea scriitorului american Irving Stone.

Irving Tennenbum, pe numele avut la naştere, a venit pe lume la 14 iulie 1903, la San Francisco, California.

La vârsta de nouă ani a scris prima sa nuvelă.

A urmat cursurile liceului Lowell High School din San Francisco, perioadă în care a fost nevoit să muncească pentru a-şi întreţine familia.

În adolescenţă, a fost fascinat de romanele lui Jack London şi Frank Norris, iar mai târziu de romanul „Cuceritorul” al scriitoarei Gertrude Atherton.

Stone a studiat ştiinţele juridice, apoi ştiinţele politice: în 1923 termină Universitatea Berkeley și în 1924 își ia masteratul la Universitatea Southern California.

În anul 1926, a plecat în Franţa cu intenţia de a se dedica scrisului.

Şi-a început cariera de scriitor cu schiţe, nuvele şi piese de teatru până când a avut prilejul să viziteze, la Paris, o expoziţie în care erau prezentate pânzele pictorului olandez Vicent Van Gogh, la acea vreme mai puţin cunoscut.

Expoziţia l-a impresionat atât de mult, încât s-a hotărât să cerceteze viaţa pictorului, iar rezultatul a fost prima sa operă importantă, publicată în 1934, „Lust for Life” (volum apărut în traducere românească sub titlul „Bucuria vieţii”), o biografie romanţată a lui Vang Gogh. Lucrarea a văzut lumina tiparului după ce fusese refuzată în prealabil de nu mai puţin de 17 editori.

De aici înainte, Stone se va dedica exclusiv literaturii biografice, având în vedere personalităţi ale vieţii publice americane, precum Andrew Jackson, Abraham Lincon, Eugene V. Debs şi alţii.

Aşa au apărut „Lust for Life” – care va stabili tiparul romanelor sale biografice de mai târziu – , „Clarence Darrow for the Defense”, în 1941, „They Also Ran” în 1943; „Immortal Wife” în 1944 bazată pe viața soției exploratorului John Frémont, Jesse Benton Frémont; „President’s Lady” în 1951 bazată pe viața lui Rachel Jackson soția celui de-al șaptelea președinte al S.U.A., „Sailor on Horsebach”, despre viaţa scriitorului american Jack London; „Love is Eternal”, în 1954, biografia lui Marry Todd Lincoln soţia preşedintelui S.U.A. Abraham Lincoln; „The Passions of the Mind” (Turnul Nebunilor și Paria – Editura Orizonturi și Lider) în 1971 bazată pe viața şi gândirea lui Sigmund Freud; The Greek Treasure” (Comoara Grecilor – Editura Meridiane 1981) bazată pe descoperirea Troiei de către Heinrich Schliemann și în 1980 „The Origin” bazată pe călătoria lui Charles Darwin la bordul navei Beagle.

Sunt lucrări remarcabile ale sale, născute din ani de muncă în care a citit toată documentația disponibilă despre subiect, incluzând scrisori, jurnale, note de cercetare chiar și note de gospodărie, a călătorit încercând să pătrundă în lumea personajului istoric adunând și reconstruind imaginar dialogurile personajului.

„The Agony and the Ecstasy” – 1961, (apărută în traducere românească sub titlul „Agonie şi extaz”) este o vastă frescă ce însufleţeşte personalitatea şi epoca marelui Michelangelo, care a primit la vremea respectivă aprecieri unanim elogioase. Iar documentarea a însemnat nu mai puţin de cinci ani petrecuţi de Irving Stone în Italia…

În 1934 se căsătorește cu editoarea sa Jean Stone, alături de care va deschide şi o fundaţie caritabilă, iar în 1950 i-a fost ecranizat romanul „Bucuria Vieții” cu Kirk Douglas interpretându-l pe Vincent Van Gogh.

În anul 1962, Stone înființează Academy of American Poets, iar în 1965 îi este ecranizat „Agonie și Extaz” cu Charlton Heston în rolul lui Michelangelo Buonarroti.

Franţa i-a acordat, pentru „Bucuria vieţii”, distincţia Ordinul Artelor şi Literelor în grad de comandor.

Irving Stone a murit la Los Angeles, la 26 august 1989.