Comunicat de presă – Lansare proiect ”Apa din instalații”

Palatul Culturii “Teodor Costescu” din Drobeta Turnu-Severin anunță lansarea oficială a unui nou proiect, “Apa din instalații”, ce se va desfășura la Castelul Artelor, fost Turn de Apă, în 21 iulie 2023, parte din seria de 14 proiecte finanțate de către Administrația Fondului Cultural Național în ultimii 5 ani. Proiectul expozițional, „Toată apa era deja acolo” se concentrează în jurul unei serii de intervenții din zona artei contemporane într-un spațiu muzeal dedicat patrimoniului local și își propune să adauge un nou strat de conținut cultural care să completeze expozițiile deja existente în acest monument istoric al orașului.

Bogdan Gîrbovan, Denise Lobonț, Dan Perjovschi, Ghenadie Popescu și Miruna Radovici, artiști cu care lucrează Galeria Posibilă din București, vor dezvolta un dialog ce ia forma unor lucrări în tehnici mixte, audio-video, fotografie, desen, instalație și care vor rezona cu o clădire monument din Drobeta Turnu Severin a cărei memorie istorică este legată indisolubil de apă.

Bogdan Gîrbovan (născut în Drobeta Turnu Severin) este un fotograf cunoscut prin proiectele sale, în special prin “10/1” atrăgând prin felul în care același tip de apartament este locuit și manipulat în tot atâtea moduri, fiind totodată achiziționat de instituții culturale relevante precum Muzeul Național de Artă Contemporană din România și colecții private. Temele și motivele culturale abordate de acesta în proiectele sale fotografice deschid perspective noi asupra felului în care înțelegem diverse categorii sociale, spațiile locuite și evoluția lor în timp. Lucrările sale au fost expuse, în străinătate, la Gallery 400 din Chicago, Kunsthalle Winterthur și în cadrul ViennaFair. 

Denise Lobonț este o artistă vizuală care lucrează, cu precădere, în mediul fotografiei și folosește formatul documentării oferind contra-narațiuni în care constructele sociale stabilite sunt expuse și puse sub semnul întrebării. Practica ei este motivată de abordarea unor subiecte precum identitatea de gen, incluziunea minorităților și ecologia. Recent, a participat la o rezidență la Muzeul de Artă Contemporană Urban Nation din Berlin și într-o expoziție de grup la galeria de artă a Institutului Cultural Român din Berlin. 

Dan Perjovschi, unul dintre artiștii cei mai acuți și reactivi în interpretarea temelor sociale și politice actuale, la nivel internațional, desenează critic cu umor direct pe pereții instituțiilor de artă din toată lumea – așa cum o va face și la fostul Turn de Apă. El a avut expoziții personale la Tate Modern Londra, MoMA New York, Macro Roma, Kunsthalle Hamburg, Nasher Museum Duke University ș.a., și expoziții de grup la Centre Pompidou Paris, Tate Liverpool, MoMA San Francisco, MUAC Mexico ș.a.. A participat la Documenta 15 și la bienalele de artă în Istanbul, Veneția, Sao Paulo, Moscova, Sydney, Lyon, Dublin, Iași, Timișoara și Jakarta. În 2022, Galeria Posibilă a organizat o expoziție retrospectivă dedicată cărților lui de artist. 

Ghenadie Popescu este un artist moldovean, interesat de particularitățile locale (post-comuniste) ale viziunilor comune despre identitate, tradiție și amestecul geopolitic. Folosind diferite forme de expresie precum performance-ul, arta video și animația, el face referire la absurditatea lumii în care trăiește și lucrează. Din 2012, este implicat în principal în proiecte personale de animație stop-motion. Din 2019 a făcut parte dintr-un amplu proiect de cercetare al galeriei Posibilă dedicat utilizării peisajului și a participat în expoziții de grup în România și Republica Moldova.

Miruna Radovici este o artistă care investighează dezvoltarea unui univers pe măsură ce lucrările pun în scenă nucleul evoluției sociale: interacțiuni, limbaj, atingere, apariția și dispariția organică a emoției. Activitatea ei artistică în varii medii (desen, pictură, ceramică, sunet, instalație, video) a fost expusă în ultima perioadă în București, la Appartere (parte din Romanian Design Week), Târgul de artă Romanian Art Dealers, Atelierele Malmaison și la Galeria Posibilă și în Iași, la Romanian Creative Week, Galeria Artep.

Toate lucrările realizate în cadrul acestui proiect vor deveni parte din colecția monumentului și vor fi arhivate online și accesibilizate pe website-ul casteluldeapa.com. 

Scurtă descriere a contextului în care se va realiza proiectul cultural

Proiectul nostru se află la intersecția dintre artele vizuale și patrimoniul cultural, motiv pentru care îl vom considera unul tipic de intervenție artistică care are ca scop valorificarea unui obiectiv de patrimoniu industrial iconic al orașului Drobeta Turnu-Severin (vechiul Turn de Apă), devenit un muzeu-hub cu spații expoziționale (pe 4 inele) și colaborative (un inel). Instalațiile celor 5 artiști vor fi plasate aici și gândite în legătură organică cu elementele din expozițiile tematice aflate pe 4 din cele 5 inele ale turnului, toate realizate de către Zeppelin Studio, câștigător al premiului european DASA 2020, acordat de European Museum Academy, pentru cel mai inovator concept expozițional (Casa Memorială Anton Pann, București).

Nevoia principală a proiectului este aceea de a schimba peisajul cultural local și de a oferi în sfârșit un spațiu de manifestare și de expunere a artei contemporane.

Coordonator proiect: Palatul Culturii ”Teodor Costescu” Drobeta Turnu Severin

Proiect realizat cu sprijinul financiar al Administrației Fondului Cultural Național

Partener: Galeria Posibilă din București

 Galeria Posibilă, înființată în martie 2003, într-o casă cu curte din Bucureștiul vechi, detaliu care i-a marcat identitatea, a pornit la drum stimulată de dorința de a crea un mediu de lucru și interacțiune corect, etic și sustenabil între artist, public și colecționar, fie el public sau privat. În ultima decadă, Posibilă s-a concentrat pe subiectul “utilizării peisajului”, într-o înțelegere contemporană a termenului, printr-o continuă deconstruire și problematizare, creând interacțiuni transdisciplinare cu antropologi, artiști, biologi, ecologi și peisagiști. Un alt subiect recurent pentru galerie este sustenabilitatea tânărului artist, reușind astfel prin programul Master, să vină în sprijinul celor mai dinamici artiști emergenți alături de care, în ultima perioadă, a început să descopere și alte subiecte largi de cercetare.

Posibilă este o instituție de promovare și diseminare a artei locale, atentă și interesată de o contextualizare dincolo de spațiul geografic local, românesc.

RADOR – 17 iulie