Ilie Năstase, o legendă a sportului alb

La 19 iulie 1946 se năștea Ilie Năstase, cel care în prezent este unul dintre cei mai importanți jucători din istoria tenisului mondial. La 39 de ani s-a retras, însă performanţele pe care le-a obţinut, de-a lungul timpului, în sportul alb i-au adus succesul de care se bucură şi în prezent.

A început jucându-se pe terenurile de fotbal și de tenis.

Mama lui Ilie Năstase, Elena, s-a născut în 1907 la Chișinău. Tatăl lui Ilie Năstase, Gheorghe, s-a născut în 1906, la Râmnicu. Sărat, în județul Buzău. In 1926, Gheorghe și Elena se casatoresc. Apare primul copil, Volodia, iar în 1930 se naște Ana. În 1933 vine al treilea copil al familiei Năstase, Constantin. În 1934, Volodia se imbolnăvește și moare. Cei doi soți suferă foarte mult după dispariția primului lor copil. În anii următori se nasc Cornelia, în 1942, și Georgeta în 1944. Cu ultimul copil de doar câteva săptămâni, familia Năstase vine cu valul de oameni care fugeau din calea sovieticilor. Vin la Râmnicu Sărat, dar în foarte scurt timp, Moldova ero ocupată de forțele de la Moscova, dar familia lui Ilie Năstase plecase la București.

In 1945, Gheorghe găsește o slujbă în cadrul Băncii Naționale a României. Primește o repartiție de casă în apropierea complexului sportiv BNR. În 1946, la 19 iulie, se naște Ilie, mezinul familiei Nastase. Cum pe vremurile acelea copiii nu se răsfațau cu jucării, ocupația de bază a lui Ilie era să se joace pe terenurile de fotbal și de tenis din apropierea casei sale.

Fratele sau, Constantin, devenise un apreciat jucător de tenis, evoluând chiar în echipa de Cupa Davis a României. Ilie Năstase vede și învață mii de lovituri și de miscari ale jucătorilor de tenis, în timpul petrecut pe lângă terenurile din Cotroceni. Tatăl său, pe langă slujba de paznic la bancă, era și ingrijitorul complexului sportiv, așa că acesta poate fi numit locul de joacă  al lui Ilie Năstase. Joacă fotbal și tenis la grupele de copii ale clubului Steaua. Printre amintirile cele mai dragi ale celebrului tenisman este aceea când  intra pe poarta stadionului jonglând cu mingea de fotbal pe picior și cu cea de tenis pe rachetă.

În tenis, Ilie Năstase a fost primul jucător european care a depășit 1 milion de dolari câștigați din premii și primul tenisman din toate timpurile care a câștigat turneul de la Rolland Garros fără să piardă vreun set. A fost introdus în Hall of Fame-ul tenisului mondial în 1991.

De-a lungul carierei, Ilie a câștigat 87 de turnee de simplu, între care patru titluri de Masters Series (1971, 1972, 1973 și 1975). A fost între primii 10 în clasamentul ATP timp de șapte ani.

Printre cele 58 de titluri la simplu pe care Ilie Năstase le-a câștigat de-a lungul carierei sale, se numără și US Open în 1972, respectiv Roland Garros în 1973. La dublu a câștigat turneele de la Wimbledon în 1973, Roland Garros în 1970 și US Open în 1975. A câștigat, de asemenea, de patru ori Turneul Campionilor în anii 1971, 1972, 1973 și 1975. Pentru echipa de Cupa Davis a României a jucat timp de 18 ani un număr de 146 de meciuri de simplu și dublu, câștigând 109. Alături de Ion Țiriac a fost finalist al Cupei Davis de trei ori, în 1969, 1971 și 1972.

A fost pe locul doi în competiția la simplu de la Wimbledon de două ori, în 1972, jucând finala împotriva lui Stan Smith și, în 1976, împotriva lui Björn Borg. Năstase era cunoscut pentru glumele sale din arenă, dar și pentru reputația de a folosi tactici agresive, multe dintre acestea pline de succes, drept care a primit porecla de Nasty („Răutăciosul”) după câteva incidente.

În anul 1994, a fost căpitan nejucător al echipei României de Cupă Davis.

În 2005, „TENNIS Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”. A fost desemnat de patru ori „Cel mai bun sportiv român al anului” (în 1969, 1972, 1973 și 1974). La 12 februarie 2008, după aproape 11 ani la șefia Federației Române de Tenis, a demisionat din funcția de președinte al Federației, declarându-se „învins de justiția și de presa din România”.

Printr-un decret prezidențial din 1 decembrie 2008, Ilie Năstase a fost înaintat în gradul de general-maior (cu 2 stele) în retragere în Ministerul Apărării.  Filmul documentar ”Nasty”, despre viața și cariera lui Ilie Năstase, va fi lansat în septembrie 2023.  Conform Enciclopediei Britannica, personalitatea vulcanică a lui Năstase l-a împiedicat să obțină și mai multe succese, acumulând numeroase penalități, descalificări, amenzi și suspendări.  Grație lui Ilie Năstase, arbitrii de tenis folosesc titluri de curtoazie când se adresează jucătorilor.

Astfel, în 1977, românul a intrat într-un conflict cu arbitrul Jeremy Shales în timpul unui sfert de finală de la Wimbledon, deoarece Năstase a considerat că acesta i-a vorbit precum „unui școlar neascultător”. Mai mult, arbitrul i-a spus românului la un moment dat să ia o hârtie de pe teren care zburase din tribune: „Năstase, ridică hârtia aia de jos”, la care Ilie i-a răspuns: „Să mă strigi Domnule Năstase!”.   De-atunci, arbitrii trebuie să se adreseze jucătorilor folosind titlul de curtoazie, Doamnă/Domnule.

A fost Numărul 1 mondial între 23 august 1973 și 2 iunie 1974.

Bibliografie

Calendar Rador

https://www.britannica.com/biography/Ilie-Nastase

Ilie Năstase