Nuclearelectrica și Energocom, furnizorul de energie al Republicii Moldova, au semnat un memorandum de înțelegere

„Radiojurnal” – Realizator: Cristian Bâcâin – România dezvoltă cooperarea pe termen lung în sectorul energetic cu Republica Moldova. Va livra energie peste Prut din producția viitoarelor unități 3 și 4 ce vor fi construite la Cernavodă. Un document în acest sens a fost semnat ieri de reprezentanții companiilor Nuclearelectrica și Energocom din Republica Moldova, în prezența miniștrilor energiei din cele două state. Are detalii corespondentul Radio România Actualități Sorin Cealera.
Reporter: România a furnizat în timpul sezonului rece energie electrică peste Prut, însă colaborarea trece acum într-o nouă etapă, spune ministrul energiei de la Chișinău, Victor Parlicov.
Victor Parlicov: Unde dorim să ajungem este să fim parteneri în proiecte nucleare aici, pe teritoriul României, de care să beneficieze atât cetățenii din România, cât și cei din Republica Moldova. Nu ne putem imagina un viitor energetic decarbonizat fără energie nucleară.
Cosmin Ghiță, director general Nuclearelectrica: Explorăm opțiunile de a livra energie către Moldova prin producția viitoarelor unități de la 3 și 4 și să-i sprijinim în dezvoltarea capacităților și competențelor resurselor umane în domeniul energiei nucleare, cu o perspectivă pe termen foarte lung.
Reporter: Nuclearelectrica își propune să crească producția de energie la 3.262 de megawați, prin construirea unităților 3 și 4 de la Cernavodă până în 2031-2032 și dezvoltarea și operarea reactoarelor modulare de mici dimensiuni. Centrala nuclearo-electrică de la Cernavodă produce în acest moment, prin unitățile 1 și 2, un total de 1.400 de megawați, care asigură 20% din necesarul de energie al României./rpatulea/asalar

 

RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (19 iulie)