Lupta de la Ankara: O înfrângere  decisivă pentru Bayezid I

 

 

Autor: Alexandru Balaci

 

 

 

Context

 

Pe data de 20 iulie 1402, în apropierea orașului Ankara a avut loc lupta dintre Baiazid (Bayezid I,  Yildirim) și Timur Lenk (Timurlenk), confruntare soldată cu înfrângerea sultanului și dezintegrarea temporară a imperiului său. În urma luptei, Timur l-a întemnițat pe sultanul otoman iar acesta a murit în captivitate, în martie 1403.

Întemnițarea lui Baiazid a slăbit presiunea pusă pe Imperiul Bizantin și a permis existența acestuia până în 1453.

 

 

Bayezid I în puteri depline

 

Mulți cercetători au încercat să înțeleagă cum a fost înfrânt sultanul Bayezid I, care se afla în acel moment, alături de Imperiul Otoman, în plină ascensiune. Anterior luptelor cu Timur Lenk, Bayezid i-a înfrânt pe cruciați la Nicopole, în 1396, după ce Regatul Ungariei și cel al Poloniei s-au aliat pentru a opri expansiunea otomană în interiorul Balcanilor. Bayezid a înțeles în acel moment că singura soluție este să-și întărească controlul prin continuarea expansiunii în Asia și încerce să doboare Imperiul Bizantin, extrem de slăbit.  În timp ce sultanul era ocupat cu luptele cu creștinii, din Anatolia, armatele lui Timur Lenk au înaintat spre capitala Ankara. Bayezid și trupele sale au mărșăluit spre Est în momentul în care Timur înainta spre capitală. La auzul acestor vești, sultanul a trimis întăriri pentru a ajuta la apărarea orașului. Mai mult decât atât, Timur a determinat distrugerea singurei surse de aprovizionare cu apă a trupelor lui Bayezid, care au luptat până au murit de sete.

În cadrul efectivelor otomane a existat și o divizie de cavalerie sârbă care a început lupta în primele linii, însă Timur Lenk și-a luat măsuri și a mărit numărul arcașilor care au ținut cu succes piept cavaleriei și diviziilor lui Bayezid. La sfârșitul acestei bătălii, armata otomană nu a fost doar înfrântă, ci decimantă de Timur Lenk. Sultanul, pentru a nu fi omorât pe câmpul de luptă, a încercat să fugă cu o divizie călare, dar a fost interceptat de Timur Lenk și înconjurat.  Aceaste lupte au fost cauzate de faptul că atunci campania militară a sultanului otoman a vizat anumite teritorii dorite de Timur Lenk.

 

Deznodământul bătăliei

 

În urma bătăliei, sultanul Bayezid a fost întemnițat într-o cușcă de aur, fiind privit ca un câștig pentru Timur Lenk. Întemnițarea lui Bayezid a reprezentat punctul decisiv pentru distrugerea Imperiului Otoman, care a reușit totuși să se redreseze datorită conducătorilor ce au urmat la tron. După lupta de la Ankara, Timur Lenk a plecat să cucerească Smyrna, care a fost sub stăpânirea ordinului „Cavalerilor din Rodos”. Smyrna a căzut rapid iar în momentul în care Timur Lenk s-a gândit dacă să atace imperiul Otoman sau să plece spre Egipt, acesta a primit emisari din partea ambelor părți care prin care își ofereau loialitatea și recunoșteau puterea lui Timur Lenk. Acesta s-a întors în Samarkand, în 1404, unde a dat ordin armatei să efectueze pregătiri pentru o nouă campanie în China. Data de plecare a fost stabilită în luna decembrie a anului 1404, însă Timur Lenk s-a îmbolnăvit  și a rămas în Otrar, o fortăreață localizată la vest de Chimkent și a decedat la scurtă vreme. Înainte de a muri, Timur Lenk a împărțit imperiul între cei doi fii ai săi. După lupte locale, împeriul său a fost unificat de Shāh Rokh, fiul care s-a impus.

Timur Lenk a fost înmormântat  într-un mausoleu  denumit Gūr-e Amīr.

 

 

 


Bibliografie

 

https://www.britannica.com/biography/Timur

https://www.britannica.com/event/Battle-of-Ankara-1402

https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/205920/mod_resource/content/1/6-A7%20Dramatic%20Rep%20of%20Battle%20of%20Ankara%20and%20Beyazid%20Is%20Captivation%20of%20Tamerlane%20Otam%20Say%C4%B1%2021%20kapk%2Beditor%20list%2Bendeks%2Bmakale.pdf