Premierul maghiar a condamnat federalismul Uniunii Europene şi ofensiva LGBTQ declanşată de aceasta

Premierul Ungariei, Viktor Orban, a reluat sâmbătă un atac împotriva Uniunii Europene pentru a fi demarat ceea ce a numit o „ofensivă LGBTQ”, adăugând că guvernul său naționalist va proteja rădăcinile creștine ale țării.

Într-un discurs susţinut în România, dl Orban – un critic de lungă durată al autorităţilor de la Bruxelles – a spus, de asemenea, că speră ca alegerile pentru parlamentul european de anul viitor vor întări guvernele din cadrul blocului care resping „federalismul” reprezentat de Germania și Franța.

Aflat la putere din 2010, Viktor Orban a promulgat în 2021 o lege care interzice utilizarea în şcoli a materialelor considerate ca promovând homosexualitatea și schimbarea de gen, invocând necesitatea de a proteja copiii de „propaganda LGBTQ” și, prin urmare, amplificând un conflict cu UE. De asemenea, a avut diferende cu autorităţile de la Bruxelles şi în legătură cu alte chestiuni, inclusiv statul de drept și reformele în mass-media şi sistemul judiciar din Ungaria.

UE reprezintă „fie un imperiu, fie națiuni individuale… Noi nu ar trebui să ne facem iluzii: federaliştii încearcă să ne dea afară”, a spus premierul Orban. În 2022, au dorit în mod deschis o schimbare în guvern în Ungaria”, a adăugat Orban, menţionând că același lucru este valabil acum pentru Polonia. În această tomană, în Polonia se organizează alegeri parlamentare, iar partidul conservator Lege și Justiție (PiS) va încerca să obţină un al treilea mandat la guvernare. Partidul polonez a adoptat multe politici care se potrivesc cu cele ale dlui Orban și ambele țări sunt blocate într-o dispută privind statul de drept cu blocul comunitar, care a dus la suspendarea anumitor fonduri UE.

Viktor Orban a spus că un echilibru între federaliști și națiunile care nu doresc să cedeze mai multe puteri Bruxellesului s-a rupt când Marea Britanie a părăsit Uniunea Europeană, iar acum doar Polonia și Ungaria „persistă în poziţia lor anti-federalistă”. De asemenea, el și-a sporit retorica anti-LGBT în condiţiile în care problemele economice ale Ungariei s-au amplificat. Inflația anuală a depășit 25% în primul trimestru al anului acestuia. „UE respinge moștenirea creștină, realizează o înlocuire a populației sale prin migrație și organizează o ofensivă LGBTQ”, a spus el sâmbătă./opopescu/gpodea

REUTERS – 22 iulie